Companii

Videoconferinţa Top 1.000 cele mai mari companii din România. Rezerva de oxigen de business. Alexandru Reff, Deolitte România: Economia este mai solidă decât oricând

Videoconferinţa Top 1.000 cele mai mari companii din...

Autor: Mara Rolea

30.03.2022, 14:40 72

O serie de indicatori de la nivelul consumului privat, cât şi în zona contractelor pentru locuinţe pot fi văzute ca „vestitori” ai unor dificultăţi pentru evoluţia viitoare a businessului, însă economia locală este mai puternică decât oricând, a spus Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova în cadrul videconferinţei Top 1.000 cele mai mari companii din România. Rezerva de oxigen de business.

“Suntem într-un moment în care economia este mai puternică decât oricând, companiile sunt lichide, balance sheet-urile lor arată foarte bine, sistemul bancar este performant, asta neînsemnând că nu avem motive de îngrijoarare. Economia se va deteriora întrucâtva, iar unele dintre aceste semne ţin de nişte cicluri mai lungi în care avem o expansiune a creditului şi o creştere a valorii activelor”, a arătat Alexandru Reff în cadrul videoconferinţei.

Ce a mai spus Alexandru Reff:

„Chiar fără să putem să estimăm impactul crizei fără precedent în ultimii 70 de ani, cred că vom găsi şi de această dată resurse  de rezilienţă, de adaptare, de inovare, care ne-au făcut să transformăm adversitatea în oportunitate. Cred că trăim un moment de inflexiune din care pot să rezulte multe lucruri bune: o solidaritate superioară la nivel european, mai ales o nouă încredere faţă de noi, est-europenii, investiţii în comun, accelerarea digitalizării,  a tranziţiei energetice, şi adresarea unor vulnerabilităţi pe care dacă nu le conştientizam, le aveam.”

Cred că sunt o serie de oportunităţi de atragere a refugiaţilor în câmpul muncii, de atragerea companiilor care se retrag din Rusia şi Belarus, de această scurtare a lanţurilor de valoare şi de redescoperire a României ca o variantă foarte bună de near-shoring pentru businessurile vest-europene.

Obstacolul devine calea. Putem suplini capacităţi care se pierd din cauza războiului în energie, agricultură sectorul auto, producţie, IT, tranziţia energetică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels