Companii

ZF AGRICULTURE SUMMIT’23. Crescătorii de porci: România a pierdut lupta cu pesta porcină africană. Avem o lege, condiţiile sunt clare, dar trebuie să fie respectate. Peste 1,6 milioane de capete de porcine au fost afectare şi neutralizate de la jumătatea anului 2017 şi până astăzi, conform datelor ANSVSA

ZF AGRICULTURE SUMMIT’23. Crescătorii de porci:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.11.2023, 00:05 110

Statul român ar trebui să fie mai coerent în acţiunile pe care le ia pentru a opri răspândirea pestei porcine africane şi să se asigure că sunt respectate normele „legii porcului“ - cea care reglementează exploataţiile de creştere a porcinelor şi ar trebui să susţină combaterea pestei.

„România a pierdut lupta cu pesta porcină africană. Din 2018 suntem în zona roşie, avem virusul endemic. A fost o decimare a animalelor de reproducţie. Suntem la jumătate din capacitatea fermelor comerciale de dinainte de 2018. (...) Anul acesta, după multe negocieri, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 122/2023, faimoasa Lege a Porcului, iar normele apar şi ele în curând. Sperăm ca prin aplicarea ei şi controlul dat de aceste norme nu vom mai ajunge în situaţii limită de focare. E o speranţă“, a spus Adrian Iorgulescu, director adjunct în cadrul Premium Porc, unul dintre cei mai mari crescători de porci din România, în cadrul  conferinţei ZF Agriculture Summit 2023.

Chiar la finalul lunii octombrie au apărut alte focare ale acestui virus, care au oprit investiţiile noi în sector, iar magazinele şi procesatorii s-au văzut nevoiţi să apeleze la importuri ca să acopere necesarul de consum. Peste 1,6 milioane de capete de porcine au fost afectare şi neutralizate de la jumătatea anului 2017 şi până astăzi, conform datelor ANSVSA. Efectivele de porcine ale României la începutul anului erau sub 3 milioane de capete, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO