Companii

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate. Silviu Vasile, Partener, Filip & Company: Industria farmaceutică este în topul sectoarelor din perspectiva conformării la legislaţia de concurenţă

​ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi...

Autor: Miruna Diaconu

25.09.2023, 15:42 86

Silviu Vasile, Partener, Filip & Company, spune că jucătorii din industria farmaceutică nu au investit doar în noi fabrici sau în diferite proiecte pentru creşterea capacităţii de producţie din actualele fabrici, dar şi în forţa de muncă specializată pe zona juridică. Astfel, industria farma se află în topul sectoarelor din perspectiva conformării la legislaţie.

„S-a discutat mult despre investiţii în unităţi de producţie. Din ce am observat, pot să spun că şi în distribuţie şi în retail vedem şi o investiţie pe partea de personal şi pe partea juridică. Vedem un grad de conformare din ce în ce mai mare cu legislaţia de concurenţă din partea companiilor, aş pune în top din perspectiva conformităţii”, spune Silviu Vasile, Partener, Filip & Company, în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit '23. Între performanţă şi supravieţuire în Sănătate.

Industria farma este una dintre cele mai reglementate sectoare economice atât la nivel european, cât şi la nivel local. Faţă de acum zece ani, Silviu Vasile este de părere că legislaţia din România s-a aliniat cu ceea ce se întâmplă la nivel legislativ în Europa.

„Pe lângă activitatea de sancţionare a autorităţii de concurenţă atunci când întâlneşte zone de neconformitate cu legea din partea diferiţilor actori din piaţă, autoritatea are şi zona de investigaţii sectoriale de cunoaştere a pieţei, iar distribuţia şi retailul farmaceutic a cunoscut constant investigaţii de tipul acesta din partea autorităţii. Aş spune că în România faţă de acum zece ani avem o lege aliniată la nivel european, pentru că suntem parte din Uniunea Europeană, dar avem şi o autoritate care aplică de o manieră corectă legea”, spune el.

Ce a mai declarat Silviu Vasile:

Industria farma este una specială şi importantă pentru sectorul economic naţional, cât şi pentru populaţie. Legislaţia de concurenţă se aplică de aceeaşi manieră indiferent de sector. Ce aş remarca pe partea famraceutică de distribuţie şi retail este partea de preţuri, mereu statul român a fost interesat de preţuri cât mai mici şi mai bune pentru pacienţi, şi partea de acces la medicamente, din când în când mai apar probleme pentru consumatori cu privire la disponibilitatea unor medicamente. Aceste două probleme trebuie puse în contextul special al sectorului farmaceutic care este puternic reglementat. Aceste zone şi poate şi altele, aurotitatea desfăşoară diferite investigaţii sectoariale, anul trecut a terminat o investigaţie pe partea de producţie şi comercializare a medicamentele fără prescripţie, OTC-uri şi suplimente alimentare, care a venit cu nişte concluzii foarte interesante. Printre altele, a venit cu necesitatea unui cadru legislativ mai clar pentru deosebirea între medicamentele fără prescripţie şi partea de suplimente în rândul consumatorilor, partea de educaţie. După această investigaţie, a început alta de cunoaştere a pieţei, nu înseamnă că s-a întâmplat ceva rău, ci că autoritatea vrea să cunoască mai bine piaţa. Aici ne uităm la retailul farmaceutic şi la relaţiile comerciale specifice acestuia. Fiind în derulare, nua vem nici măcar nişte concluzii preliminare.

Trebuie privite diferit zona de distribuţie şi partea de retail din perspectiva autorizării unei tranzacţii care necesită o astfel de autorizare din partea autorităţii când sunt îndeplinite condiţiile de lege. Pe partea de distribuţie ne uităm la nivel naţional, aici avem, din perspectiva consolidărilor, o analiză care poate fi mai dificilă pentru că actorii sunt destul de mari.

Pe partea de retail, pe lângă lanţurile mari pe care le cunoaştem, există şi foarte multe farmacii independente şi lanţuri locale, unde poate există o mai mare flexibilitate pentru continuarea acestor consolidări sau tranzacţii. Ce aş aminti, preluarea de anul trecut a activităţii din România a grupului Richter de către grupul Dr. Max care a presupus atât a activităţii de wholesale, de comerţ cu ridicata, cât şi partea de retail, peste 90 de farmacii, care în sine a fost o analiză foarte interesantă.
​​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO