Companii

ZF Investiţi în România! Producătorul de sucuri naturale Orange Valley a dezvoltat o gamă de cosmetice bazate pe cătină, care îi aduce deja 30% din cifra de afaceri

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Alex Ciutacu

22.11.2022, 00:06 156

♦ Paul Creţu l-a atras în acţionariat pe omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert ♦ Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 500.000 de euro în 2021, iar pentru 2022 ţinteşte un plus de 45%.

Producătorul de sucuri şi siropuri bazate pe cătină Orange Valley a extins utilizarea acestei materii prime şi către o gamă de produse cosmetice, care reprezintă deja circa 30% din cifra de afaceri, a explicat Paul Creţu, fondator al Orange Valley, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Am dezvoltat anul acesta o gamă mult mai diversificată de băuturi răcoritoare, avem în prezent undeva la 10 sortimente şi vom ajunge la 12 până la finalul anului, respectiv o gamă destul de mare de produse cosmetice, pe care am dus-o de la 3 la 9 produse în acest an. Undeva la 30% din cifra de afaceri reprezintă produsele cosmetice, dar suntem în continuă dezvoltare cu echipa de vânzări, agenţi, colaboratori. Suntem la început de drum cu produsele cosmetice“.

Produsele cosmetice sunt comercializate momentan doar în lanţuri de farmacii din regiunea Moldovei, în contextul în care Orange Valley a început să tatoneze această piaţă în urmă cu un an şi jumătate.

„Pentru producţia de cosmetice suntem în colaborare cu un partener, nu suntem doar noi ca producători. Noi furnizăm o parte din materia primă şi o parte din materia primă procesată, dar producţia de cosmetice o realizăm în colaborare cu un partener“.

Pe lângă sucuri, siropuri şi produse cosmetice, antreprenorul este de părere că mai poate folosi cătina şi în alte tipuri de produse, precum suplimentele alimentare.

„Potenţialul este ridicat inclusiv în zona farmaceutică, acolo deja tatonăm terenul, dar mai sunt produse care pot fi dezvoltate, precum uleiuri sau pudră. (...) Medicamente şi suplimente 100% naturale pe bază de pudră de cătină în combinaţie cu alte ingrediente pe care deja le folosim în sucuri şi siropuri, iar printre beneficii ar fi întărirea sistemului imunitar, scăderea glicemiei, depinde foarte multe de combinaţiile pe care le vom face“.

Compania operează o plantaţie de cătină în Târgu Neamţ, cu o suprafaţă de 4,8 hectare, care generează în medie 30 de tone pe an. Circa 70% din producţie se duce înspre zona alimentară, în timp ce restul ajunge în produsele cosmetice.

Sucurile şi siropurile Orange Valley pot fi achiziţionate astăzi prin diferite canale online, dar şi în băcăni, magazine sau HoReCa. În continuare, producătorul este pe cale să intre în lanţurile de retail modern.

„Ca o veste de ultimă oră, am intrat în primul lanţ mare de magazine de retail, urmând ca în prima parte a anului viitor să avem încă două mari magazine de retail în care să fim listaţi. Este vorba despre un lanţ cunoscut de benzinării şi vom fi prezenţi începând de săptămâna aceasta în peste 60% din locaţiile lor“.

Producătorul a investit în 2022 într-un proiect de automatizare a producţiei, însă a ales să se concentreze pe dezvoltarea unor echipe de vânzări care să aducă mai mulţi clienţi pentru produsele companiei.

„Planul de investiţii pe care îl aveam era undeva la 150.000 de euro, dar din cauza contextului actual am încercat să ne limităm doar la strictul necesar, am oprit o parte din investiţiile care nu erau strict necesare, dar după ce vom avea o situaţie mult mai clară din punctul de vedere al furnizorilor şi al materiilor prime dorim în continuare să facem investiţiile“.

Odată cu începutul războiului din Ucraina, compania a fost nevoită să înlocuiască ambalajele de sticlă pe care le utiliza deja de câţiva ani, în contextul în care Ucraina era principalul furnizor de materie primă pentru acestea.

„Principalele provocări pe care le-am avut pe lângă inflaţie şi creşterea preţurilor au fost materia primă şi ambalajele. Pe partea de ambalaje suntem stabili, însă ne-am creat stocuri mult mai mari faţă de începutul anului. Acum lucrăm cu un intermediar român, dar toată materia primă cu privire la ambalaje vine din Italia şi Grecia“.

Recent, Paul Creţu l-a atras în acţionariatul companiei pe omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert. Cifra de afaceri a Orange Valley s-a situat la circa 500.000 de euro în 2021, iar pentru acest an ţinteşte o creştere de 45%. Numărul de angajaţi şi colaboratori a ajuns la 11 persoane.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO