Companii

ZF lansează noua ediţie a catalogului ZF Top Tranzacţii. Ce spun evaluările despre companiile româneşti: Multiplii variază puternic, de la sub 7 la peste 20 x EBITDA

ZF lansează noua ediţie a catalogului ZF Top...

Autor: Cristina Roşca

14.10.2022, 00:07 1694

Multiplii sunt daţi de sector şi de perspectivele de creştere ale fiecărei companii în parte.

Piaţa de M&A din România a avut un 2022 bun, în pofida factorilor economici şi geopolitici care au pus o lume întreagă pe jar, până în prezent fiind semnate aproape 200 de dealuri. Ca de obicei, o bună parte dintre tranzacţii au la vânzare antreprenori locali. În contextul acestui interes crescut pentru afacerile autohtone, ZF a încercat să vadă cum sunt evaluate firmele locale.

„Multiplii la care sunt evaluate companiile româneşti pot varia puternic în funcţie de sector şi de perspectivele fiecărui jucător în parte. Putem, spre exemplu, să avem multipli de sub 6-7 x EBITDA dacă vorbim de un sector cu creştere redusă şi cu marje mici de profit.

Cu cât creşte EBITDA şi marja, cu cât perspectivele sunt mai încurajatoare, cu atât cresc şi multipliî, spune Alexandru Bîrsan, partener al casei de avocatură Filip & Company.

Spre exemplu, compania belgiană CERES Pharma a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la producătorul român de suplimente alimentare Dacia Plant. Conform surselor ZF din piaţă, dealul s-a parafat la un multiplu de aproape 10 x EBITDA, valoarea tranzacţiei sărind de 30 mil. euro.

„În anumite domenii, cum e tehnologia, există tranzacţii care se realizează şi la multipli de 20 x EBITDA sau chiar peste acest prag. În alte domenii, multipli sunt mai mici. Nu putem vorbi de o medie“, explică Horea Popescu, managing partner al casei de avocatură CMS România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO