Companii

ZF Live. Ileana Alexandru, vicepreşedinte HR, Mega Image: Recrutăm anual câteva mii de angajaţi atât pentru a acoperi fluctuaţia de personal, cât şi pentru a ne extinde

Autor: Ramona Cornea

19.10.2022, 09:00 241

♦ „Profilul angajatului depinde mult de aria de business pentru care recrutăm. Noi angajăm white collar, blue collar, avem zona de magazine, zona logistică, unde este un profil specific, şi mai avem şi sediul central. Fiecare arie are un profil de angajat.“

Retailerul olandezo-belgian Mega Image recrutează anual câteva mii de angajaţi pentru a acoperi fluctuaţia de personal şi pentru magazinele noi pe care le deschide, după cum spune Ileana Alexandru, vicepreşedinte de HR în cadrul Mega Image.

„Recrutările din fiecare an sunt de ordinul miilor de oameni, ceea ce presupune acoperirea fluctuaţiei şi zona de expansiune. Ne ducem spre câteva mii de oameni care vin în organizaţie. Da, sunt peste 2.000 de recrutări“, a spus Ileana Alexandru în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Tipul de angajat pe care-l vizează lanţul de magazine depinde de zona pentru care recrutează.

„Profilul angajatului depinde mult de aria de business pentru care recrutăm. Noi angajăm white collar, blue collar, avem zona de magazine, zona logistică, unde este un profil specific, şi mai avem sediul central. Fiecare arie are un profil. Dacă ar fi să generalizez, căutăm oameni care sunt deschişi, oameni operaţionali, care se simt bine într-un mediu în care schimbarea este un cuvânt de ordine“, explică Ileana Alexandru.

În 2021, retailerul a avut aproape 10.700 de angajaţi în România, după cum arată datele publice de la Ministerul Finanţelor.  Mega Image are pe piaţa locală peste 920 de supermarketuri şi magazine de proximitate, iar reprezentanţii retailerului au spus anterior pentru ZF că lanţul va continua să se extindă în România în acest an cu 75 de magazine noi, iar alte 57 de unităţi deja existente vor fi modernizate.

„Numărul de angajaţi depinde de dimensiunea magazinului şi de tipul de magazin. Avem o medie de 25 – 30 de angajaţi pe magazin, ajungând la 60 – 70 de angajaţi în magazinele mai mari. Noi lucrăm cu o structură flexibilă, o structură simplă: avem un şef de magazin, şef de tură şi lucrăm mult cu angajaţi polivalenţi, angajaţi care îşi împart responsabilităţile în magazin. Avem şi poziţii de casier, de vânzători în zona de vânzare asistată. Deasupra şefului de magazin este un district manager apoi un director de arie“, spune reprezentanta Mega Image.

Atragerea şi reţinerea forţei de muncă este o problemă în rândul majorităţii angajatorilor de pe piaţa locală, iar lanţul de retail se confruntă şi el cu această provocare.

„Suntem într-o expansiune continuă şi asta ne provoacă să asigurăm continuu forţa de muncă în organizaţie, iar acum acest lucru este o provocare mare pentru toate industriile, nu doar pentru industria alimentară. Ne confruntăm de ceva timp cu această situaţie şi vorbim cu toţii despre dificultăţile care există în acest moment în piaţa muncii, nu sunt dificultăţi care au apărut de ieri, de azi.“

„Suntem în o perioadă destul de lungă în care trăim această presiune şi fiecare organizaţie îşi găseşte propriile resurse.“

Ileana Alexandru este de părere că pandemia şi contextul geopolitic au schimbat priorităţile şi comportamentul angajaţilor de pe piaţa locală, ceea ce pune presiune şi pe angajatori.

„Piaţa forţei de muncă este extrem de dificilă. Toate schimbările prin care trecem de ceva timp şi toate dificultăţile care au apărut în viaţa noastră au avut un impact asupra oamenilor. Piaţa muncii este formată din oameni şi ei au trecut prin aceste situaţii, prin aceste presiuni, în un mod care le-a schimbat comportamentul, le-a schimbat priorităţile. Este o schimbare pe care o trăim de ceva timp şi care aduce elemente noi de presiune în viaţa oamenilor în general. Acest lucru se vede în piaţa muncii şi în organizaţii, la angajatori“, a concluzionat ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO