Măsurile aprobate la începutul lui 2024 în domeniul prescrierii de antibiotice urmăresc ca reţetele simple, care nu sunt compensate, să fie înregistrate într-un sistem. Astfel, dacă se va afla câte antibiotice sunt prescrise, se pot crea soluţii la consumul excesiv de aceste medicamente, consideră Laurenţiu Mihai, general manager la OSMR.
El a participat la emisiunea de business ZF Live şi are o experienţă bogată în piaţa farmaceutică, fiind pentru scurt timp chiar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în 2018.
„Reglementarea actuală aduce în plus ca eliberarea de antibiotice pe reţete necompensate să fie raportată undeva pentru a exista evidenţa acestora, să cunoaştem fenomenul. Să gândim soluţii, ar trebui să ştim unde ne aflăm. Va fi vorba de o nouă povară administrativă în seama farmaciştilor, dar nimeni nu a contestat utilitatea măsurii. Sunt recomandări şi măsuri luate în toată lumea civilizată, pentru că se recunoaşte impactul devastator al problemei“, a spus Laurenţiu Mihai.
Românii consumă anual 25 de doze zilnice definite (DDD) de antibiotice pe zi raportat la 1.000 de locuitori şi se află astfel în topul ţărilor europene la consumul de antibiotice. Datele sunt raportate anual de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.