Companii

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul fondurilor UE: Pregătiţi proiectele! În 2023 avem în fiecare săptămână un apel de proiecte pentru PNRR, în total 44. Avem de absorbit 6,3 miliarde de euro din PNRR în 2023

ZF Live. Marcel Boloş, ministrul fondurilor UE:...

Autor: Răzvan Botea

08.03.2023, 00:08 1561

Ţinta ministerului este ca în 2023 să se efectueze plăţi în valoare de 6,3 mld. de euro numai din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), adică aproape un sfert din toţi banii, care trebuie absorbiţi până în 2027.

44 de apeluri de proiecte pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi lansate în 2023, a spus, la ZF Live, Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene. În total, valoarea apelurilor de proiecte pentru PNRR se ridică la  4,3 mld. euro în 2023.

„Pentru PNRR avem 44 de apeluri de proiecte în valoare de 4,3 mld. euro. În plus, mai avem şi politica de coeziune. Este important de reţinut că avem acest calendar al apelurilor de proiecte afişat pe site-ul ministerului, care include atât componenta de politică de coeziune, cât şi din PNRR. Este o infuzie de capital însemnată pentru dezvoltare“, a spus ministrul Marcel Boloş la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

Anul 2022 a fost un an de pregătire, de aşezare, a completat Boloş, care a spus că din 2023 se vor produce plăţi majore din PNRR. „2022 a fost un an de pregătire. Anul acesta trebuie să fie anul în care avem cele mai însemnate plăţi din PNRR, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării au încheiat contracte de impact major. Pentru eficienţă energetică sunt peste 1.400 de contracte încheiate cu o valoare de 2,4 mld. euro. Acestea vor produce plăţi. Mai avem şi autostrada Ploieşti-Paşcani, unde sunt 319 km cu o valoare de 4,9 mld. euro.“

În total, ţinta guvernului este să cheltuiască 6,3 mld. euro din PNRR, care înseamnă aproape un sfert din bugetul total al planului. În acest moment bugetul PNRR este de 29 mld. de euro, dar sumele vor fi ajustate. Pe de-o parte se vor elimina circa 2 mld. euro pentru că economia României şi-a revenit mai repede decât prognoza Bruxellesul când a construit mecanismul, iar pe de altă parte vor intra mai mulţi bani pentru proiecte energetice.

În acest moment, în conturile României se află circa 6 mld. de euro din PNRR, bani care încă nu au fost cheltuiţi pe proiectele de investiţii din mecanism. Plăţile majore urmează să fie efectuate începând cu 2023, a mai spus ministrul Boloş. De asemenea, România a înaintat a doua cerere de plată către Comisia Europeană în valoare de aproape 3 mld. euro, pentru care trebuia îndeplinite 51 de ţinte şi jaloane. Comisia încă evaluează cererea în acest moment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro