Companii

ZF/Scandia Food. Cum creştem industria alimentară românească. Pesta porcină a oprit investiţiile în sectorul cărnii de porc. „Creşterea porcilor în România este un risc pentru investitori“

Autor: Mădălina Dediu Panaete

20.03.2023, 00:07 290

ZF a început o nouă campanie editorială susţinută de Scandia Food prin care îşi doreşte să prezinte businessurile din industria alimentară, situaţia unităţilor de producţie, dar şi nivelul exporturilor şi importurilor de produse agroalimentare.

Pesta porcină africană, boală a cărei prezenţă în România nu poate fi oprită nici în al şaselea an de când piaţa se confruntă cu această epidemie, a dus sectorul creşterii porcinelor în zodia scăderilor.

Investiţiile au fost puse pe hold de fermierii activi în domeniu, iar de investiţii de la zero nici nu poate fi vorba având în vedere că virusul încă mai este prezent, iar posibilii investitori se tem că îşi vor vedea afacerile decimate de această boală.

Ultimele date de la ANSVSA arată că la începutul lunii februarie mai erau active 24 de focare de pestă, dintre care 23 la nivelul gospodăriilor, iar unu la nivelul unei exploataţii comerciale de porcine. Deşi focarele de pestă porcină şi-au mai încetinit ritmul de apariţie, conform datelor oficiale, având în vedere că în „vârful“ din 2019 erau peste 1.700 de focare înregistrate, efectele acestei epidemii se văd în continuare în preţul cărnii de porc şi în efectivele de porci crescuţi în fermele locale. Efectele pestei nu s-au răsfrânt doar asupra fermierilor, ci şi asupra consumatorilor care trebuie să plătească mai mult pentru carnea pe care doresc să o pună pe mese, şi asupra procesatorilor care sunt nevoiţi să cumpere din alte ţări carne pentru mezeluri, de exemplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO