Companii

ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2024. „Clădirile de birouri produc business. Credem în revitalizarea centrului Capitalei“

ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2024. „Clădirile de...

Autor: Bogdan Alecu, Cristina Bellu, Mircea Nica

27.03.2024, 00:07 174

Cu aproape 360.000 mp de birouri, zona CBD – proximitatea Pieţei Victoriei – reprezintă unul dintre cei mai importanţi poli de office din Capitală Cererea totală de birouri a înregistrat o creştere de 44% în 2023 faţă de 2022, până la aproximativ 400.000 mp, depăşind recordul anterior de 365.000 mp, dar circa trei sferturi sunt acum renegocieri, nu semnări noi.

Capitala are nevoie de un plan pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea şi de un Plan Urbanistic General după care dezvoltatorii să se ghideze, astfel încât Bucureştiul să rămână un pol de dezvoltare în Europa Centrală şi de Est, este concluzia evenimentului ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2024, realizat în parteneriat cu myhive – CPI Property Group, Forte Partners şi Mobexpert Office.

În opinia dezvoltatorilor, zona centrală a Capitalei trebuie să reprezinte un pol de creştere unde să fie dezvoltate proiecte mixte care să includă retail şi restaurante la parter, iar în cazul acestora dezvoltarea trebuie să ţină cont de arhitectura zonei.

„Nu am renunţat la proiectul «Sectorul Zero». Am construit două din cele trei clădiri pe care voiam să le dezvoltăm în centrul oraşului. Încercăm să construim în continuare. Credem în revitalizarea centrului oraşului. Putem contribui la dezvoltarea lui armonioasă. Este important să ţinem cont de valorile arhitecturale existente în Bucureşti şi cu arhitectura cu care noi şi colegii noştri, ceilalţi dezvoltatori, o propunem pentru clădirile centrale, cred că Bucureştiul va avea o altă faţă în următorii ani“, a spus Geo Mărgescu, CEO şi cofondator al Forte Partners.

El explică faptul că în această zonă se pot dezvolta proiexte mixte care pot cuprinde şi funcţiuni educaţionale.

De partea cealaltă, în 2024 singurul proiect de birouri care va fi livrat este AFI Loft, lângă mallul AFI Cotroceni, dar care vine cu numai 16.000 mp de spaţii office, iar pentru moment singurul mare proiect demarat este faza a doua a Timpuri Noi Square, dezvoltată de Vastint, şi care va veni cu peste 100.000 mp de birouri, dar abia peste trei ani.

„Foarte important este să menţionăm că într-adevăr ne aşteaptă o perioadă seacă din punct de vedere al livrărilor, marile proiecte imobiliare sunt blocate şi pierdem din pacate business. Am trei exemple din ultimii trei ani. Proiectele pe care noi le-am finalizat acum 2-3 ani le-am început acum 7 ani, dar au fost proiecte prin care am creat business în România. Am trei exemple, o companie care nu exista în România, avea doar un birou de reprezentare şi-a făcut un centru de excelenţă aici şi a închiriat trei sferturi din clădirea noastră. Produce business, produce bani, aduce taxe şi locuri de muncă. Deci de la 0 la 6.000 mp. Vorbim de Booking Holding, companie care a intrat pe piaţă şi a închiriat direct 8.000 mp angajând mai bine de 1.000 de oameni, vorbim de Adobe care şi-a dublat spaţiul într-o clădire modernă de birouri. Deci clădirile de birouri produc business, blocarea lor blochează businessul”, a subliniat Geo Mărgescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO