Constructii & Imobiliare

Cushman & Wakefield Echinox: Salariile în creştere şi relaxarea condiţiilor de finanţare favorizează majorarea preţurilor locuinţelor din Capitală pe termen mediu şi lung

Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox

Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

18.03.2024, 10:35 122

Creşterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evoluţii economice pozitive, dar şi a relaxării condiţiilor de finanţare, vor favoriza majorarea preţurilor locuinţelor din Bucureşti în perioada următoare, tendinţă care se va accentua cel mai probabil începând cu 2025, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În prezent, Capitala se numără printre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor şi cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilităţii achiziţionării acestora.

Astfel, pe baza datelor publice privind preţul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătraţi în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziţionării unui astfel de apartament în Bucureşti este printre cele mai ridicate atât la nivel naţional, cât şi European, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare.

Graduri mai ridicate de accesibilitate sunt înregistrate doar în Bruxelles şi Sofia (84,2 şi 94,3 salarii medii nete din oraşele respective) dintre marile oraşe şi capitale europene. La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich unde preţurile medii pe metro pătrat util pot depăşi sau chiar depăşesc 10.000 de euro (Paris) sau 16.000 de euro (Zurich), fiind necesare în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locaţii, un nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel din Bucureşti.

De asemenea, capitala României oferă preţuri rezidenţiale avantajoase şi raportat la regiune, grade scăzute de accesibilitate fiind observate în Praga (oraş cu preţuri medii solicitate ce depăşesc în medie 4.700 de euro/ mp util şi unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament), Bratislava (171,5 salarii), Varşovia (165,3), Belgrad (161), Cluj – Napoca (158,2) sau Budapesta (150).

“Vedem în piaţă oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3 – 5 ani ce variază între 5,6 – 5,85%, nivel asemănator cu cele practicate în acest moment în vestul Europei şi care, coroborate cu gradul mare de acesibilitate al achiziţionării locuinţelor din Bucureşti comparativ cu majoritatea oraşelor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unor proiecte rezidenţiale de amploare în capitală, dar şi pentru creşterea preţurilor pe termen mediu şi lung.”, spune Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.

Datele furnizate de Compania Naţională de Strategie si Prognoză şi de principalele instituţii de credit la nivel internaţional ilustrează un potenţial semnificativ de creştere al economiei naţionale în urmatorii ani, creştere ce va veni la pachet cu majorări salariale importante în Bucureşti şi în principalele centre sociale şi economice din ţară. Este estimată o evoluţie a salariului mediu net lunar din Bucureşti până la un nivel de aproximativ 1.600 de euro în 2027 (plus 32% comparativ cu media din 2023), un indicator ce va avea un impact pozitiv asupra gradul de accesibilitate al proprietăţilor rezidenţiale, mai ales pe fondul unor scăderi preconizate ale dobânzilor cheie, scăderi ce vor începe gradual din 2024 şi care probabil vor continua şi în anii următori.

Preţul mediu solicitat pentru un apartament din Bucureşti a fost de 1.663 euro/ metru pătrat util pe parcursul lunii februarie, conform imobiliare.ro, cel mai mare portal rezidenţial din România. Acest nivel corespunde unei creşteri de 6,6% comparativ cu februarie 2023 şi de 7,5% raportat la aceeaşi lună din 2022, reprezentând unele din cele mai mici creşteri de preţuri la nivel naţional din perioadele respective. Capitala se situează abia pe locul 3 din punct de vedere al celor mai mari preţuri după Cluj – Napoca (2.666 euro/ mp util, plus 10,4% vs februarie 2023) şi Braşov (1.815 euro/ mp util, plus14,9% vs februarie 2023).


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO