Constructii & Imobiliare

Pariu pe retail: familia Apreutese, care controlează International Alexander Holding din Arad, investeşte alături de foşti bancheri 15 mil. euro într-un retail-park lângă Bucureşti

Loredana Apreutese, director general al International Alexander Holding.

Loredana Apreutese, director general al International Alexander Holding.

Autor: Bogdan Alecu

01.03.2024, 14:01 1811

Simion şi Loredana Apreutese, care controlează International Alexander Holding, un grup cu acţionariat românesc care are operaţiuni în România, Ungaria, Serbia, Cehia şi  care a ajuns la 2.800 de angajaţi, a investit alături REPACO Capital 15 milioane de euro într-un retail park pe Şoseaua Bucureşti - Târgovişte, la nr. 232, lângă Kaufland Buftea, în Crevedia.

Investiţia a fost realizată prin firma Calafat Investre, din care Weststar Real Estate care deţine 60% din acţiuni şi Repaco Capital, cu 40% din capital.

Weststar Real Estate este deţinută în proporţie de 91% de Simion şi Loredana Apreutese. Mai mult, terenul de 30.000 mp pe care este construit proiectul de retail este în proprietatea Calafat Investre.

Inaugurarea centrului comercial este aşteptată pentru cea de-a doua jumătate a anului 2024, iar peste 80% din spaţii sunt deja închiriate unor retaileri precum Annabella, Deichmann, DM, Fressnapf, KiK, JYSK, Sinsay, Pepco, TEDi şi alţii.

Crevedia Retail Park va avea 12.000 de metri pătraţi închiriabili, dintr-o suprafaţă totală a terenului de 30.000 mp, adresându-se către circa 70.000 de posibili vizitatori din Crevedia, Buftea, Mogoşoaia şi zona învecinată.

Dezvoltatorul, REPACO Capital, aşteaptă finalizarea altui proiect similar (Timişoara Retail Park), în acest an, urmând ca la finele anului 2024, să ajungă la o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp şi investiţii de 34 milioane de euro.

International Alexander Holding a preluat recent şi 25% din acţiunile Moov Leasing, companie care oferă pachete de servicii auto integrate de leasing operaţional PFA-urilor şi companiilor. Grupul, International Alexander Holding cel mai mare jucător de pe această piaţă, a depăşit în 2023 pragul de 300 de milioane de euro afaceri după ce în 2022 a avut 280 de milioane de euro.

Holdingul Internaţional Alexander, din care fac parte 20 de companii independente, business cu acţionariat 100% românesc deţinut de Simion şi Loredana Apreutese, şi-a consolidat în mod constant poziţia pe piaţa de  transport şi logistică. Grupul a reuşit să îşi extindă serviciile în alte ţări, Ungaria, Serbia, Cehia şi Germania.

Compania a preluat în 2021 Vio Transgrup din Dâmboviţa, un business controlat de Viorel Angelescu, specializat pe nişa transporturilor internaţionale de mare valoare şi a transporturilor frigo. Tot atunci a făcut o a doua achiziţie în zona de producţie, a preluat subisdiarele din România şi Cehia ale firmei Brandl Industries, fondată în anul 1970, pentru a le putea oferi clienţilor din industria automotive întregul pachet de servicii. Ambele companii au fost integrate în grup, Vio Transgrup a întărit poziţia grupului în sectorul de transport, iar Brandl/Brawe pe segmentul de producţie.

Proprietarii au investit în mod constant în businessurile grupului, atât prin creştere organică, cât şi prin achiziţii de firme. Extinderea companiei a fost susţinută în special de clienţii din zona de automotive şi FMCG, pentru care oferă servicii de transport, logistică şi producţie în mai multe zone, după cum declarau anterior oficialii companiei.

REPACO Capital este deţinută în proporţie de 25% de Muntenia Engineering & Construction, deţinută la rândul ei integral de Silviu Grigorescu, fostul şef al Hanner România, dezvoltatorul proiectului rezidenţial The Park din proximitatea Parcului Tineretului Din Capitală.

Restul de 75% este deţinut de GELD Capital Management, companie deţinută de Liviu Arnăutu, fost dealer-şef al Emporiki Bank şi fost director general al societăţii de brokeraj Ieba Trust, Dragoş Balaci care a fost la rândul său bancher, lucrând ca dealer-şef la ABN Amro şi preşedinte al societăţii de administrare Piscator Capital şi George Nistor, de asemenea bancher şi investitor în alte proiecte comerciale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO