Constructii & Imobiliare

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Bonea, CEO al Meta Estate Trust: Obiectivele de exit, atinse în primele nouă luni. S-ar putea să vedem creşteri ale preţurilor imobiliare pe termen lung

Alexandru Bonea, Meta Estate: Greutatea rezultatelor s-a centrat pe T3. În T4 avem nişte exit-uri pe care le luăm în calcul, dar nu ne aşteptăm la profitul realizat în T3. (...) Anul viitor vedem şi mai puţin proiecte care vor începe.

Alexandru Bonea, Meta Estate: Greutatea rezultatelor s-a centrat pe T3. În T4 avem nişte exit-uri pe care le luăm în calcul, dar nu ne aşteptăm la profitul realizat în T3. (...) Anul viitor vedem şi mai puţin proiecte care vor începe.

Autor: Eduard Ivanovici

21.11.2023, 00:06 810

♦ Anul acesta a fost marcat de o stagnare a preţurilor şi scăderea numărului de tranzacţii în piaţă.

Holdingul din domeniul imobiliar Meta Estate Trust, listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul MET, şi-a depăşit în ianuarie-septembrie profitul ţintit pentru finele anului pe fondul continuării progra­mului de investiţii, spune Alexandru Bonea, cofondator şi CEO al companiei, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Am reuşit să ne atingem întreg obiec­tivul de profitabilitate pe 2023 în primele nouă luni. Am monitorizat foarte atent proiectele în care eram deja investiţi, am stat aproape de parteneri şi am suplimentat cu capital acolo unde a fost nevoie. Am reuşit să navigăm împreună contextul economic în care ne-am aflat şi să ne îndeplinim obiectivele de exit “, spune Alexandru Bonea despre perioada sus menţionată.

Compania a anunţat săptămâna trecută că vrea să atragă în S1/2024 circa 4 milioane de euro de la investitori prin obligaţiuni garantate cu investiţiile din portofoliu. Ulte­rior, mai exact în 2025, Meta are în vedere transferul pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. „Am căutat strategic proiecte deja ridicate, într-un stadiu avansat de dezvoltare, unde o investiţie este mult mai sigură, având o maturitate mult mai scurtă şi, foarte important, predictabilă. Am fost foarte atenţi la cheltuielile operaţionale şi am încercat să tăiem acolo unde am putut“, continuă CEO-ul.

Meta a avut un profit de şapte milioane de lei în primele nouă luni din 2023, un avans de 90% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la venituri de 15 milioane de lei, plus 35%. Investiţiile s-au ridicat în acest interval la 50 de milioane de lei. Activele au urcat cu 9% la 107 milioane de lei, finanţate în principal din lichidităţile suplimentare generate de proiectele finalizate anul acesta.

„Au început mult mai puţine proiecte imobiliare să se construiască. În special în piaţa rezidenţială, vedem o scădere de 46% a suprafeţei autorizate pentru construcţii. Mulţi dezvoltatori nu s-au mai apucat de proiectele imobiliare pe care le aveau în plan, ţinând cont de incertitudinea economică. S-ar putea ca, într-un orizont mai lung, să vedem chiar o creştere a preţurilor imobiliare datorită faptului că nu o să mai vedem foarte mult stoc de apartament în următoarea perioadă.“

Acţiunile MET se tranzacţionează în scădere cu 9,3% anul acesta, pe un rulaj de 16,5 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 70 de milioane de lei, arată datele BVB. Capitalul social este deţinut în proporţie de 14% de omul de afaceri Adrian Viman, fost membru în consiliul de administraţie al Meta.

„Anul acesta observăm o stagnare a preţurilor şi o scădere a numărului de tranzacţii. În schimb, ţinând cont că au crescut semnificativ costurile de finanţare şi au făcut o mare masă de cumpărători să nu mai fie eligibili în a se credita şi achiziţiona un imobil, cu panica şi confuzia generate de războiul din Ucraina, consider că piaţa n-a reacţionat însă chiar aşa de rău, în sensul că o scădere de 20% a numărului de tranzacţii nu este ceva tocmai semnificativ.“

 

Alte declaraţii:

► În acelaşi timp, proiectele bune au continuat să se vândă. Mă refer la locaţie, compartimentări, calitatea finisajelor, facilităţile oferite de proiecte şi, foarte important, preţul. Pe termen scurt, piaţa a fost ghidată mai mult de cerere. Termenul lung este ghidat de ofertă, fiindcă într-un orizont de 2-3-5 ani avem o schimbare a ofertei, intrând mai multe apartamente în stoc. Cel puţin în zona Bucureştiului, nu cred că acesta va fi cazul.

► Am reuşit anul acesta să obţinem nişte garanţii suplimentare acolo unde aveam deja investiţii. Practic, am încercat să minimizăm riscul investiţional şi să exploatăm oportunităţile de moment. Anul viitor avem nişte exit-uri planificate care ne vor pune din nou în situaţia de a decide ce facem cu capitalul disponibil.

► Vom continua în acelaşi timp să dezvoltăm liniile generatoare de venituri recurente, chiriile şi apartamentele închiriate în regim hotelier. Astfel, vom reuşi să echilibrăm şi să ponderăm portofoliul investiţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO