Eveniment

1. 17.000 de companii au intrat in insolventa. Cel mai mult s-au clatinat businessurile romanesti din comert

17.000 de companii au intrat in insolventa. Cel mai mult s-au clatinat businessurile romanesti din comert
23.12.2009, 23:40 34

In total sunt sapte retele mari de magazine alimentare si deelectronice care au intrat la cerere in insolventa in acest an, pefondul contractiei pietei. O parte din acestea sunt acum in pericolde a disparea de pe piata, pentru ca un numar mare de furnizori auintrerupt livrarile catre magazine.

Vedeti cum arata Topul celor mai importanteevenimente din 2009

Datorii de sute de milioane de euro
Contractia consumului si inghetarea creditarii au lovit cel maitare jucatorii din electroretail, acestia raportand in 2009 scaderide vanzari de pana la 50 - 60% fata de anul trecut. Piata a fostzguduita recent de intrarea in insolventa a operatorului Flamingo,al treilea retailer de electronice si electrocasnice din Romania,cu vanzari de 200 mil. euro in 2008.
Aceasta este cea mai mare companie locala care a intrat subprotectia legii insolventei in 2009, un an in care businessulromanesc din comert s-a dovedit a fi cel mai grav afectat deturbulentele din economie.
Principalul finantator al expansiunii retelei din ultimii ani, INGBank, a incercat in prima jumatate a lunii decembrie executareastocurilor de marfa gajate, insa Flamingo a obtinut hotarareajudecatoreasca prin care se demareaza reorganizarea judiciara,intrand astfel sub protectia legii fata de creditori. Datoriileretelei catre banci sunt de circa 32 de milioane de euro, la carese adauga si cele catre furnizori si alti parteneri deafaceri.
Reprezentantii retailerului au declarat ca in prima parte a anuluiviitor Flamingo ar putea incheia reorganizarea, iar compania arurma sa devina stabila financiar in urma derularii unei emisiuni deobligatiuni de 7 milioane de euro la care actionarii majoritaris-au angajat sa subscrie. Vanzarile companiei au scazut cuaproximativ 55% in primele noua luni din acest an fata de aceeasiperioada din 2008.
Primele insolvente in comertul electroIT au aparut la jumatateaanului, cand Rombiz a solicitat reorganizarea, iar lantul IT UltraPro si-a inchis magazinele.
K Tech Ultra Pro, in urma cu doi ani cel mai mare retailer IT&Cdin Romania, va afla in primavara anului viitor daca instanta vapronunta falimentul companiei. Compania fondata de sotii Alina siCristian Fughina are datorii de 28 de milioane de euro la 84 decreditori, potrivit ultimelor date disponibile.
Si retailul de fashion a fost zguduit de lipsa de lichiditati dinpiata. Cel mai mare retailer de incaltaminte, reteaua Leonardodetinuta de Florin Panea, se afla acum in insolventa cu datorii de100 mil. euro. Actionarul incearca in acest moment sa atraga unfond de investitii in companie si a renuntat la mai multe locatii,inclusiv din afara tarii, pentru a-si a reduce pierderile.
Aproximativ 17.000 de firme au intrat in insolventa in primele zeceluni. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, circa 74% dintreacestea provin din comert (43%), industria prelucratoare (18%) siconstructii (13%).
Companiile pot supravietui pentru perioade cuprinse intre catevaluni si chiar trei ani in proces de reorganizare, insa doar cuacordul creditorilor.
Victimele directe ale insolventelor sunt angajatii, joburile a miide oameni fiind amenintate, in conditiile in care actionarii,impreuna cu administratorii judiciari au dreptul legal sa desfacatoate contractele de munca, fara sa fie nevoie de parcurgereaprocedurilor de concediere colectiva.
Cele mai mari 14 companii intrate in insolventa, majoritatea cucapital romanesc, au renuntat de la inceputul anului la 5.000 deangajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO