Eveniment

A cincea zi de proteste in Bucuresti s-a încheiat fără incidente. Presa străină acoperă în continuare evenimentele din România

A cincea zi de proteste in Bucuresti s-a încheiat fără incidente. Presa străină acoperă în continuare evenimentele din România

Autor: Mihai Draghici - Mediafax

18.01.2012, 09:29 1533

Mitingul din Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incidente notabile între protestatari şi forţele de ordine, după ce ultimii rămaşi în stradă, 20-30 de ultraşi, au fost evacuaţi din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură.

Protestatarii au început să plece din Piaţa Universităţii încă dinainte de ora 23.00, astfel că într-o jumătate de oră mai toţi cei aproximativ 2.000 de oameni, numărul maxim al manifestanţilor de marţi seară, plecaseră deja.

Singurele incidente de la protectul de marţi au avut loc atunci când în Piaţa Universităţii a apărut fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban.

Ce a fost diferit marţi seară la protestele din Bucureşti

Acesta a fost înjurat şi busculat de protestatari, însă nu a fost în vreun fel rănit, fiind în permanenţă protejat de cel puţin şase colegi, pe post de bodyguard.

Jandarmii au dus la secţii de poliţie patru persoane din Piaţa Universităţii asupra cărora au găsit un spray iritant lacrimogen, un box, un cuţit şi un baston telescopic, precum şi o persoană care a refuzat să se legitimeze, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

Acţiuni de protest au avut loc, marţi seară, atât în Piaţa Universităţii din Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Vaslui, Iaşi, Deva, Galaţi, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Alba-Iulia, Ploieşti, Slobozia, Piteşti, Giurgiu, Slatina, Craiova, Oradea, Constanţa, Suceava şi Focşani.

Protestele continuă în România, în pofida reinstalării în funcţie a lui Raed Arafat, notează presa internaţională, explicând că revendicările au trecut de la situaţia sistemului de sănătate la nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate şi starea economiei.

"Guvernul României l-a reinstalat în funcţie pe Raed Arafat după mai multe zile de proteste. (...) Însă cauza demonstraţiilor a trecut de la starea sistemului de sănătate la furia generală faţă de măsurile de austeritate şi economia slabă", constată BBC.

"Rămâne de văzut dacă reinstalarea în funcţie a medicului de origine palestiniană, lăudat pentru competenţa sa, va fi suficientă pentru încetarea protestelor care durează deja de mai multe zile în oraşele din România", comentează Agenţia France-Presse.

Agenţia Associated Press notează că "protestele continuau, marţi seară, la Bucureşti", în pofida reinstalării în funcţie a medicului Raed Arafat. Protestatarii continuă să ceară demisia preşedintelui Traian Băsescu, scrie agenţia de presă.

"Guvernul României a cedat presiunilor străzii şi l-a reinstalat în funcţie pe medicul Raed Arafat. Demisia sa declanşase protestele săptămâna trecută", scrie DPA.

"Raed Arafat a fost reinstalat în funcţie, dar protestele continuă", observă CNN: "Protestele continuă totuşi în România, unde mii de persoane au ieşit pe străzi cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate".

Protestele au fost declanşate săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Acţiunile de protest au continuat şi marţi, în ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO