Eveniment

A fost la un pas să fie ministru, a contribuit la căderea unui guvern şi la suspendarea unui preşedinte şi va sta 7 ani în închisoare

Fostul senator Cătălin Voicu în ziua în care a votat pentru demiterea guvernului Ungureanu, 26 aprilie 2012. Foto Mihai Dăscălescu

Fostul senator Cătălin Voicu în ziua în care a votat pentru demiterea guvernului Ungureanu, 26 aprilie 2012. Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Iulian Anghel

24.04.2013, 00:07 1490

În urmă cu patru ani era aproape de a ajunge ministru de interne în cabinetul marii alianţe PSD-PDL, dar în primele ore ale zilei de marţi, a fost ridicat de poliţişti de la Spitalul Floreasca (i s-a făcut rău la proces şi a ajuns la spital) şi dus la Penitenciarul Rahova unde îşi va ispăşi pedeapsa de şapte ani de închisoare pentru corupţie, pe care a dictat-o împotriva sa, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare alături de alţi înculpaţi – omul de afaceri Marius Locic (patru ani cu executare), omul de afaceri Costel Căşuneanu (patru ani cu suspendare pe un termen de încercare de 9 ani) şi fostul judecător al Înaltei Curţi de Casaţie, Florin Costiniu (patru ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 9 ani). Locic, care s-a predat luni seară, era administratorul SC Locic Imobiliare SRL, iar Căşuneanu asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, companie celebră pentru afacerile de zeci de milioane de euro pe care le câştiga cu administraţia statului. Cea mai mare afacere a companiei de infra­structură a fost câştigarea contractului pentru construcţia tronsonului de autostradă Moara Vlăsiei-Ploieşti, cu o valoare totală de 883 mil. lei, în consorţiu cu alte companii care fac afaceri cu statul - UMB Spedition şi Euroconstruct.

Voicu, Căşuneanu, Locic şi Costiniu au fost trimişi în judecată în mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procesul s-a derulat la ÎCCJ întrucât Voicu era senator, iar instanţa de 3 judecători l-a condamnat pe acesta în 2012 la 3 ani de închisoare, pedeapsă majorată luni la 7 ani de completul de cinci judecători.

În acest proces, Voicu a fost condamnat după ce procurorii l-au acuzat că, în 2009, abuzând de poziţia de senator, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă judecători de la instanţa supremă, în vederea adop­tării unei soluţii favorabile SC PA&CO într-un contract pentru construcţia unui drum, contract pe care compania îl pierduse în urma unei licitaţii.

Cureaua de transmisie a intereselor lui Voicu în justiţie era Costiniu. În acest caz, Costiniu urma să întoarcă serviciile, în calitate de preşedinte al Secţiei civile şi proprietate intelectuală a ÎCCJ, în dosare de care ar fi fost interesaţi judecătorii care executau dorinţele lui Voicu - în dosarul de mai sus procurorii arată că judecătorii contactaţi au refuzat o astfel de colaborare.

Nu este limpede câte dosare sau dacă şi alte dosare au fost manipulate de reţeaua Voicu - înregistrările SRI, ajunse publice după ce dosarul a intrat pe rolul instanţei, arată că era vorba despre o reţea de corupţie.

În cazul Locic, Voicu a primit de la fostul om de afaceri 119.000 le lei pentru a interveni într-un dosar în care era cercetat pentru fapte penale.

Condamnarea lui Voicu este una dintre cele mai aspre pedepse pronunţate până acum de justiţie în cazul unui politician.

Voicu a fost aproape de a ajunge ministru de interne în guvernul PSD-PDL cu sprijinul lui Marian Vanghelie care a făcut conducerii PSD această recomandare. De altfel, Voicu a avut interdicţie în 2009, când a fost pus sub acuzare, de a lua legătura cu liderii PSD Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc (Voicu a fost întâi deputat de Bacău, fieful lui Hrebenciuc, apoi senator de Bucureşti, fieful lui Vanghelie) şi cu fostul ministru al economiei în guvernul Năstase Dan Ioan Popescu. Voicu a stat în arest preventiv peste un an, dar după ce prelungirea mandatului nu a mai fost posibilă, s-a întors în Parlament şi a votat anul trecut pentru demiterea Guvernului Ungureanu şi pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu.

Voicu este general al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), prieten şi colaborator în afaceri cu fostul şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu. A fost o vreme consilier pentru securitate al lui Ion Iliescu în ultimul mandat al acestuia, dar fostul preşedinte s-a dezis de el afirmând că nici nu îl cunoaşte prea bine, deşi l-a înaintat la grad de general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO