Eveniment

Acuzaţii grave de la Eurostat: Avem rezerve faţă de calculul deficitului bugetar

Acuzaţii grave de la Eurostat: Avem rezerve faţă de calculul deficitului bugetar

Secretarul de stat de la finanţe Gheorghe Gherghina urma să aducă aseară clarificări într-o conferinţă de presă extraordinară

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2011, 23:51 52

Eurostat, serviciul de statis­tică al UE, a anunţat ieri că arerezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România despredeficitul bugetar din 2010, calculat după standardele ESA95,invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unorcompanii publice asupra deficitului.

Institutul Naţional de Statistică a precizat ieri că pe 31martie s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţieieuropene în vederea analizei includerii în sectorul"administraţiile publice" a unor societăţi precum CFRInfrastructură şi SC Termoelectrica SA.

Aseară secretarul de stat de la finanţe Gheorghe Gherghina urmasă aducă clarificări într-o conferinţă de presă extraordinară.

Ca răspuns la sesizarea Eurostat, în şedinţa Guvernului din datade 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor dinsituaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada2007-2009 în vederea identificării discrepanţelor dintre conturilefinanciare şi nefinanciare.

FMI a obligat Guvernul român să includă în calculul deficituluibugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centralesau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea,societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la MinisterulFinanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Deficitul bugetar în 2010 a repre­zentat, potrivit MinisteruluiFinanţelor, 6,5% din PIB şi ar urma să scadă la 4,4% în acest an şisub 3% în 2012.

Pe de altă parte, veniturile bugetului general consolidat aucrescut în primul trimestru cu 10,2% faţă de perioada similară din2010, în principal datorită majorării încasărilor din TVA şiaccize, iar cheltuielile au urcat cu 1,3% în condiţiile majorăriiplăţilor pentru proiecte finanţate din fonduri UE.

Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru cu undeficit de 5,2 mld. lei (1,26 mld. euro, adică 1% din PIB),potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor Publice(MFP).

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat41,6 mld. lei, cu 10,2% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxape valoare adăugată (Ă35,9%), accize (Ă20,4%) şi a veniturilornefiscale (Ă5,9%). Totodată, încasările din contribuţii deasigurări sociale au avansat cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a lui2010.

Pe de altă parte, încasările din im­pozitul pe profit au scăzutîn termeni nominali cu 13,3% în primul trimestru, iar venituriledin impozitul pe venit s-au redus cu 4,5%. Cheltuielile bugetuluigeneral conso­lidat s-au situat la 46,8 mld. lei, în creştere cu1,3% în termeni nominali şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere înPIB.

Creşterea cheltuielilor a fost determinată, în mare parte, demajorarea plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE dela 0,6 mld. lei în primele trei luni din 2010 la 2,2 mld. lei înprimul trimestru, dar şi de avansul costurilor cu bunuri şiservicii cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, caurmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

În termeni absoluţi, cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcatcu peste un miliard de lei, de patru ori mai mult faţă de creştereacheltuielilor de capital, care au totalizat 2,66 mld. lei.

În plus, cheltuielile cu dobânzi au crescut în primul trimestrucu 34,8%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţareadeficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celorcurente.

Ministerul Finanţelor precizează că cheltuielile pentruinvestiţii, care includ cheltuielile de capital şi cele aferenteprogramelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe,au fost în primele trei luni de 6,2 mld. lei, respectiv 1,1% dinPIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, adeclarat la începutul lunii aprilie că datele estimate pentruprimul trimestru al acestui an indică un deficit bugetar de 5,6mld. lei, reprezentând 1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO