Eveniment

Adrian Sârbu: Ghinion! Puterea nu e a cetăţenilor, ci a preşedintelui şi serviciilor secrete care s-au infiltrat în toată societatea

DE PUBLICAT/Adrian Sârbu: Ghinion! Puterea nu e a cetăţenilor, ci a preşedintelui şi serviciilor secrete care s-au infiltrat în toată societatea

Autor: Gabriela Antoniu

10.02.2024, 16:41 756

Nemo: Astăzi votezi direct doar preşedintele României, primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Vrei să alegi, tu, direct, pe cei care ocupă principalele funcţii în stat?

Hofi: Vreau să văd câţi sunt de acord cu mine şi câţi sunt de acord cu tine. Cu 28%, PSD a câştigat alegerile, deci nu e atât de rău.

Adrian Sârbu: Deci ce vrei să-mi spui tu Hofi, un lucru pe care ţi-l spun de luni de zile aici, de când mă inviţi la emisiunea Ştiu. Poporul român ar dori să-şi exercite puterea votului şi să intre într-un contract cu cei pe care îi mandatează să-i reprezinte. şi eu cred că decizia lor e foarte transparentă. 1. Vrem vot electronic. Adică rapid. Adică vrem să te votăm pe tine, chiar dacă nu ne pricepem la justiţie, să te votăm procuror, dar, mult mai important, vrem să votăm deciziile din România. Cum ar fi decizia de mâine cu comasarea. Şi poate dacă dl. Rareş Bogdan e capabil să convingă, pentru că e un om convingător, fraţi români, e mai bine  să comasăm, poate mâine seară, la ora 18.00, cu ajutorul lui VoteMeApp sau a lui Facebook, românii ar apăsa pe câteva butoane din telefonul lor, şi-ar da CNP-ul şi i-ar spune dlui Rareş Bogdan: „Dl Rareş Bogdan suntem de acord cu dvs” sau „dl. Rareş Bogdan...” Nu pot să mai spun ce i-ar spune.

Hofi: Nu este o soluţie pentru mine pentru că alterăm alte meserii de acolo. Adică îi cer cuiva să ştie cine e procurorul mai bun, cine poliţistul mai bun de la Poliţia judeţeană, de unde să ştie? Şi atunci putem face alegeri sentimentale. Nu poţi să fii pizza să-i mulţumeşti pe toţi, de exemplu.

Nemo:  Ba poţi să-i mulţumeşti sau măcar vreau să-i cunosc pe oamenii ăia, să ştiu că pot să-i trag la răspundere, să ştiu că am pus o ştampilă. Să ştiu că-i selectez, Hofi. De ce nu?

Hofi: Eu cred în primari şi consider că cei mai buni oameni politici din ţara asta sunt primarii, performanţi.

Adrian Sârbu: Cei mai validaţi. De ce?

Hofi: Validaţi, sunt şi votaţi de mai multe ori, de exemplu.

Adrian Sârbu: Sunt votaţi direct, uninominal. Aceşti cetăţeni, au treabă, n-au treabă, au o relaţie contractuală cu cetăţeanul cu care se întâlnesc pe stradă. Hai să vedem puţin cum arată puterea în România. Aş vrea să vă reamintesc...

Hofi: Îl votăm pe preşedinte.

Adrian Sârbu: Fii atent. Uite funcţiile de putere din România. Cine este votat direct în România, din câmpul puterii? Preşedintele şi primarul. Restul nu sunt votaţi direct. Hai să vedem ce se întâmplă cu preşedintele, care e votat direct, cu un nivel de putere semnificativ. Şi uite acolo ai, cu linii negre, ceea ce e, să spunem, constituţional, decizie de putere, adică preşedintele decide asupra serviciilor secrete şi atât. Dar uite aici nişte liniuţe mai roşcate, mai roşii, care arată că, de fapt, preşedintele nu are nicio respnsabilitate constituţional definită. În România, puterea nu o au cei 19 milioane ai lui Nemo. Puterea o au cei care sunt numiţi de preşedinte la servicii. Nu le place că le spunem asta. De ce? Pentru că ei sunt nişte oameni foarte disciplinaţi şi au reţele de acoperiţi şi informatori în toate zonele de putere. Media e non bugetară, dar e suficient de penetrată ca să ne trezim poate chiar mâine să fim foarte grav admonestaţi că ne-am permis să ne luăm iar de preşedinte, ceea ce noi nu facem. Noi îl respectăm pe dl. Preşedinte. Deci, dacă puterea este aşa, Hofi, cum facem noi să nu rămânem complet alienaţi. „Noi” este acel „tu” care este spectatorul nostru şi care a votat şi care vrea să voteze direct aceste funcţii.

Hofi: Nu pleacă nicio săgetuţă de la el către Putere.

Adrian Sârbu: Astăzi nu pleacă, dar cum ar fi să plece de la el către toate aceste funcţii? O treabă simplă. Şi atunci vei vedea de ce te-am invitat să vorbim nu despre resetarea vieţii politice în România, ci despre resetarea democraţiei în România şi preluarea Puterii, în sensul foarte democratic de cei care sunt mandataţi de sintagma „democratic”, care înseamnă putere a poporului. Atâta timp cât dl. Iohannis, singurul care are putere acolo, zice: „domne, e foarte bine dacă funcţionează democrativa dacă comasăm alegerile. De ce? Pentru că eu am puterea”. „Nu ar trebui să avem noi puterea?” Şi Dl. Iohannis îţi răspunde într-un cuvânt. Ştii care. „Ghinion, ghinion. Nu aveţi voi puterea, am eu puterea, încă o am până în noiembrie, şi eu am hotărât să fie alegeri comasate. De ce? Pentru ca PNL să-îşi salveze poziţia a doua şi după aceea să vedem, cât mai sunt eu preşedinte, poate că facem alianţă cu altcineva. Ne plângem că politicienii au confiscat puterea. E o realitate. De ce au făcut-o? Pentru că i-am lăsat. Ei acum sunt într-o democrativă care mănâncă României 130 miliarde de euro pe an.

Hofi: Cu ce mesaj plecăm acasă dle Sârbu?

Adrian Sârbu: Contractul care stă la baza relaţiei dintre tine, cetăţean votant, şi politicianul care te reprezintă există doar în campania electorală. Şi suntem în an de campanie electorală. Eu zic că e cazul să-l faci să existe acest contract în fiecare zi, votând direct şi electronic principalele funcţii şi decizii în România, amendând Constituţia, şi noi o să promovăm aceste idei, pentru că numai în acest fel îţi serveşti propriul interes. Şi tu, Nemo, şi tu, spectator al meu şi al nostru, căruia îţi mulţumesc că eşti aici, îţi vei servi propriul interes, vei exista în câmpul Puterii şi îmi arăţi, îţi vei arăta ţie şi îmi vei arăta mie că ştii pe ce lume trăieşti. Până atunci, dă-mi voie să-ţi spun că eu ştiu pe ce lume trăiesc.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO