Eveniment

Adrian Sârbu: Implementarea votului electronic la alegeri aduce economii de sute de milioane de euro la buget

Adrian Sârbu: Implementarea votului electronic la alegeri aduce economii de sute de milioane de euro la buget

Autor: Gabriela Antoniu

10.02.2024, 16:41 195

Hofi: Tehnologia digitală îţi permite să votezi direct, instantaneu şi sigur. Te întreb: Eşti de acord cu implementarea votului electronic la toate alegerile din România? Pronostic 66% Da.

Adrian Sârbu: Iată că avem o soluţie pentru Rareş Bogdan. Nu ne mai costă un miliard de euro, ne costă 100 milioane de euro. Vrei să fii Rareş Bogdan un minut?

Hofi: Eu am vorbit frumos...

Adrian Sârbu: Votanţii, electorii noştri, ăştia 10.000 care au votat pe site-uri şi în social-media... nu sunt mulţi,

Hofi: Nu am batistuţă.

Adrian Sârbu: Uite, pot să te ajut un pic. Domnul Rareş Bogdan, cu ajutorul electorilor noştri, v-am dat o soluţie. Puteţi face o economie de sute de milioane de euro, pe care să-i rutaţi în interesele PNL-PSD, că nu o să-i rutaţi în interesele noastre, nu credem asta, sunteţi de acord să implementaţi votul electronic la alegerile din iunie? Unde vă aflaţi dl.Rareş Bogdan, vă rog, sunteţi de acord?

Hofi: Nu suntem de acord pentru că nu mai putem să spunem că facem economia aia de 350 milioane.

Adrian Sârbu: Nu aţi spus dvs că vă interesează interesul cetăţeanului din România, liberal şi nonliberal?

Hofi: M-am răzgândit, sunt de acord, dar e scump că trebuie să facem sistem electronic şi costă mult mai mult.

Nemo: Ei, costă mult mult.

Adrian Sârbu: Şi dl. Ghiţă nu mai e în România. Sebastian Ghiţă, ai auzit de el? Crezi că poate fi implicat să facă repede un soft?

Hofi: Un Asesoft (n.r. grupul de firme deţinut de omul de afaceri Sebastian Ghiţă)

Adrian Sârbu: Să facă un Asesoft. Ia zi, Nemo, putem implementa votul electronic până la alegeri?

Nemo: Bineînţeles, oricând putem să-l implementăm.

Adrian Sârbu: Dacă nu, vorbim cu Google.

Hofi: Am încredere în liderii lumii. Unul dintre ei este Mark Zuckerberg, stăpânul Facebook şi Instagram, acolo unde votezi zi de zi.

Nemo: Dar de ce să le facă pe Facebook? Nu am avut platformă, nu de vot online, dar unde îţi puneai datele, când am făcut recensământul?

Hofi: Tu te-ai recenzat online?

Nemo: Da, bineînţeles.

Adrian Sârbu: Nu-i o problemă cu Facebook. Şi Google are aplicaţia VoteMeApp, şi, dacă cumva avem vreun neprietenie cu Google, ne ducem la colegii noştri de NATO şi de UE, Estonia, care votează electronic fără nicio problemă.

Hofi: Pierdem totuşi ceva. Vrei să-ţi arăt o imagine pe care nu o vom mai putea vedea dacă mergem la votul electronic? Nu poţi să mergi să votezi ce vrei tu. Dacă nu eşti mulţumit, te duci şi îţi faci căsuţa ta şi votezi cu Chuck Norris, cu ştampila pusă corect, nu atinge linia. Cred că trebuia să-l ia în considerare.

Nemo: Tu glumeşti...

Hofi: Nu glumesc.

Nemo: Dar asta s-a întâmplat în Nevada cu Niki Haley, ai văzut ce voturi a primit, nu?

Hofi: Ca să explicăm. În statul Nevada, nu a avut voie să candideze Donald Trump la alegerile primare, între republicani, şi favorita nr.1 după el era Nikki Haley pe care au votat-o doar 33%. Şi alţii au putut să voteze că nu vor niciunul dintre candidaţi. Mie de aceea îmi convine sistemul electronic. Şi faptul că nu mergi la vot este un vot de blam. Trebuie ca cineva să ia în considerare acest lucru.

Nemo: Hai să le punem şi lor opţiunea  asa, indiferent dacă vor fi sau nu comasate, pune-le. Nu-i vreau pe niciunul dintre candidaţii ăştia.

Hofi: Asta spun eu. Pentru că aud des vrăjeala asta: „hai, dar poţi să te duci să anulezi votul”. Dar nu vreau să anulez votul. Dacă anulez votul, aia e o greşeală. Eu vreau să arăt că nu vreau pe nimeni de aici.

Adrian Sârbu: Erai supărat când ţi-am spus că nu trebuie să ne ocupăm de repornirea, resetarea vieţii politice din România, ci noi trebuie să ne ocupăm de resetarea democraţiei. Tu asta spui: „domne, aş dori să schimb Constituţia şi non votul să fie un vot”. Tu asta spui, da? Sună frumos, nu? Deci putem face asta?

Nemo: Putem şi ar fi o urgenţă. Ar trebui să o facem cât mai repede.

Adrian Sârbu: Şi tu, care eşti mai circumspect, simţi, aşa, vreun risc?

Nemo: Cu orice risc. Mai mare e riscul ăsta cu votul clasic. Am văzut furturi cu sacii. Au fost atâtea ştiri cum au dispărut voturi cu sacii. La votul electronic nu văd un risc mai mare.

Adrian Sârbu: Deci eşti părere că putem vota.

Nemo: Bineînţeles.

Adrian Sârbu: Bun, iată că am ajuns la o concluzie împreună. Nu ne-am fi aşteptat.

Hofi: Nici eu.

Adrian Sârbu: Mulţumim electorilor care ne-au dat o soluţie pentru dl. Rareş Bogdan şi pentru PNL. Eu sunt convins că, dacă se va vota electronic, PNL va lua mai multe voturi decât dacă se va vota clasic, la comasare.

Hofi: Comăsuţa

Adrian Sârbu: Comăsuţa...

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO