Eveniment

Ambasadorul SUA: Întâlnirea Băsescu - Obama a fost planificată de mult, importantă este extinderea parteneriatului strategic

Ambasadorul SUA: Întâlnirea Băsescu - Obama a fost planificată de mult, importantă este extinderea parteneriatului strategic

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA: Vizita a fost obositoare, dar şi dătă­toare de energie. Chimia dintre cei doi preşedinţi a fost foarte bună. Hai să ne concentrăm pe ceea ce a ieşit din această vizită, pentru că aceasta contează pentru mame, pentru familii, pentru copii, restul e o distragere a atenţiei. Vă enervaţi, vă certaţi. Asta mi se pare amuzant şi Americii i se pare amu­zant, de asemenea. Şi sunteţi un prieten de nădejde.

Autor: Iulian Anghel

16.09.2011, 00:07 461

Diplomatul american, cândva lobbyst pe lângă Congresul SUA şi apropiat al vice­preşedintelui Joe Biden - care în 2009 a vizitat Bucureştiul - a ţinut să risipească îndoiala: vizita nu a fost organizată în pripă, iar întâlnirea dintre cei doi preşedinţi, între care a existat "o chimie foarte bună", a fost mereu pe agendă.

De altminteri, ambasadorul a vorbit încă din 2009 despre o astfel de vizită, iar ieri a susţinut că încă de acum doi ani vicepreşedintele Joe Biden şi-a exprimat faţă de preşedintele român dorinţa ca ea să aibă loc.

Cum s-a petrecut ea?

"Vizita a fost obositoare, dar şi dătă­toare de energie Chimia dintre cei doi preşedinţi a fost foarte bună", a spus ambasadorul citat de Mediafax.

Gitens­tein, care l-a însoţit pe preşedinte la Washingto, a susţinut că cei doi şefi de stat au purtat o discuţie detaliată, inclusiv în Biroul Oval.

"Nu a fost o vizită planificată în grabă, a fost pregătită de mult timp."

Acestea sunt detalii neimportante, crede ambasadorul, important este ce s-a convenit - semnarea documentelor privind scutul american antirachetă în România, importanţa gestului pentru securitatea ţării şi extinderea parteneriatului strategic între România şi SUA de la dimensiunea militară la cea economică şi de afaceri. "Hai să ne concentrăm pe ceea ce a ieşit din această vizită, pentru că aceasta contează pentru mame, pentru familii, pentru copii, restul e o distragere a atenţiei."

Întâlnirea Băsescu - Obama a fost sub semnul incertitudinii întrucât nu a fost anunţată oficial decât după consumarea ei. Preşedintele a explicat apoi că nu a făcut-o publică pentru nu a fi "distrusă" de analişti "pe la televizor".

Revine opţiunea pentru F16. Noi de această dată

Ambasadorul Americii a susţinut că la Washington preşedintele a discutat şi ipoteza achiziţionării de către România de aparate americane de luptă F16, proiect aprobat de CSAT, dar abandonat după izbucnirea crizei. Noutatea adusă de Gitenstein: de data aceasta, planul este de achiziţionare de aparate noi şi nu la mâna a doua, aşa cum aprobase CSAT, şi nu de către România singură, ci în parteneriat cu Bulgaria şi Croaţia.

De ce? În primul rând, cumpărarea de avioane noi ar ajuta compania produ­cătoare, Lockheed Martin, iar în al doilea rând costurile ar putea fi mai scăzute, aparatele fiind achiziţionate la nivel regional, a argumentat ambasadorul.

Contractul pentru cumpărarea a 24 de avioane F16 în uz a fost evaluat la 1 - 1,3 mld. dolari.

Sunteţi un prieten de nădejde

În mod mai puţin uzual Gitenstein - care în tradiţia ambasadorilor americani a criticat, în timp, şi corupţia şi mersul afacerilor în România sau starea democraţiei - a susţinut ieri că în România există o democraţie consolidată şi o presă liberă.

"Vă enervaţi, vă certaţi. Asta mi se pare amuzant şi Americii i se pare amu­zant, de asemenea. Şi sunteţi un prieten de nădejde." Şi totuşi, această democraţie trebuie întărită. Referindu-se la faptul că preşedintele Băsescu l-a întrebat pe omologul american ce poate face România pentru SUA, ambasadorul a spus că mesajul preşedintelui Obama a fost: "Întăriţi democraţia".

Ambasadorul a refuzat să comenteze însă declaraţiile preşedintelui român potrivit cărora contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania a fost întrerupt pentru că "ambii parteneri au vrut să fure".

"Există o înţelegere: Bechtel va construi o parte din autostradă, aceasta este înţelegerea. Bechtel este fericită de înţelegere, deci Guvernul american este fericit. Guvernul român este mulţumit de înţelegere. Desigur, nu am nimic altceva de adăugat", a spus Gitenstein.

Mandatul lui Gitenstein început în 2009 în România contabilizează acest eşec, dar şi plusuri pentru americani: lobby-ul de succes pentru achiziţia de către Bucureşti a avioanelor F16 în dauna celor europene şi venirea americanilor de la Ford la Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO