Eveniment

America se îndatorează: Deficitul bugetar al SUA va creşte cu aproape două treimi în următorii 10 ani, de la 1,6 mii de miliarde de dolari la 2,6 mii de miliarde de dolari

America se îndatorează: Deficitul bugetar al SUA va...

Autor: Ştefan Stan

26.03.2024, 09:31 37

Deficitul bugetar al SUA va creşte cu aproape două treimi în următorii 10 ani, de la 1,6 mii de miliarde de dolari la 2,6 mii de miliarde de dolari, a avertizat organismul independent de supraveghere fiscală din Congres, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor apasă asupra finanţelor publice.

Biroul de buget al Congresului a declarat miercuri că plăţile dobânzilor la datoria guvernamentală a SUA vor reprezenta aproximativ trei sferturi din creşterea deficitului de acum până în 2034.

Ponderea deficitului ca proporţie din produsul intern brut ar urma să crească de la 5,6% în 2024 la 6,1% peste 10 ani, din cauza costurilor cu serviciul datoriei, rămânând cu mult peste media de 3,7% din ultimii 50 de ani, a precizat CBO.

Proiecţiile evidenţiază provocările fiscale din ce în ce mai mari cu care se confruntă guvernele din întreaga lume care au cheltuit masiv pentru a susţine economiile în timpul pandemiei Covid-19, dar care acum se confruntă cu rate ale dobânzii mult mai mari pe măsură ce îşi rambursează datoriile.

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu 525 de puncte de bază între primăvara anului 2022 şi vara anului 2023, până la un maxim al ultimilor 23 de ani, de 5,25-5,5%, pentru a contracara cea mai gravă criză de inflaţie din ultima generaţie. Acţiunile Fed au împins în sus randamentele la titlurile de Trezorerie ale SUA, crescând costul de împrumut al guvernului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO