Eveniment

ANAF: Doar 21% din contribuabili direcţionează 2% din impozitul pe venit pentru o cauză socială

ANAF: Doar 21% din contribuabili direcţionează 2% din...

Autor: Mihaela Pascari

07.03.2017, 00:05 266
Aproximativ 1,8 milioane de contribuabili, din totalul de 8,3 milioane, au ales să redirecţioneze, în 2016, 2% din impozitul pe venitul către proiectele destinate cauzelor sociale, potrivit unei statistici a organizaţiei caritabile Salvaţi Copiii, realizate în baza datelor puse la dispoziţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit sursei citate, 30.000 de entităţi au beneficiat de susţinere prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venitul din salarii, asimilate salariilor şi din pensii, suma totală virată de la bugetul de stat organizaţiilor nonprofit, în baza acestei scheme de ajutor, fiind de 35 de milioane de euro.

Organizaţia Sal­vaţi Copiii a primit o parte din aceste fonduri, peste 350.000 de euro, pe care a redi­rec­ţionat-o către dotarea cu apa­ratură medicală de spe­cialitate a 31 de maternităţi, potrivit instituţiei.

"Salvarea vieţii unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistenţa medicală performantă, de rapiditatea cu care se face intervenţia şi de aparatura medicală indispensabilă unui act medical care, în cazul nou-născuţilor prematuri, nu poate fi decat ireproşabil", a spus Gabriela Alexan­drescu, preşedinte executiv în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Rata mortalităţii infantile (indi­catorul care raportează numărul decedaţilor în varstă de sub un an) a scăzut în ultimii cinci ani. În 2010, Ro­mania a înregistrat o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mie, iar în 2015 indicatorul a coborat la 8 la mie, potrivit informaţiilor de la Salvaţi Copiii. Cu toate acestea, în funcţie de acest indi­cator România se plasează în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană.

Mai mult, datele arată că aproape 1.500 de copii mai mici de un an au murit în 2015 în spitalele din Romania, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici.

"Medicii sunt pregătiţi, dar au nevoie de condiţii tehnice, de aparatură me­dicală. Asta fac cei care aleg să redirecţioneze către maternităţi cele două procente din impozitul pe venit: îi ajută pe medici să îi salveze pe nou-năs­cuţi", a mai spus Ga­briela Alexan­drescu.

Resursele pri­mite de Salvaţi Co­piii anul trecut au contribuit la achi­ziţio­narea a circa 35 de incubatoare, 24 de mese de reani­ma­re cu modul de resuscitare şi 20 de venti­latoare de suport respirator pentru nou-născuţi.

În ultimii cinci ani, Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale pentru 67 de maternităţi din 37 de judeţe ale ţării.

"Ştim cu toţii problemele cronice cu care se confruntă sistemul medical romanesc. În cazul maternităţilor însă, este vorba despre copii care încă nu se pot revolta, nu pot căuta pe cont propriu soluţii", a afirmat Gabriela Alexan­drescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO