Eveniment

ANAF vrea să vadă tot ce mişcă între firme. Sistemul RO e-Factura: Companiile emit facturi fizice şi digitale în sistem hibrid la tranzacţiile cu alte companii, dar de la jumătatea lui 2024 facturile vor fi emise doar digital prin ANAF. De la jumătatea anului, toate companiile vor fi obligate să emită facturile business-to-business în format digital.

ANAF vrea să vadă tot ce mişcă între firme. Sistemul...

Autor: Răzvan Botea

21.01.2024, 10:40 20803

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea vedea toate facturile emise în România prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV)

Companiile vor opera numai cu facturi digitale în sistemul business-to-business înce­pând de la jumătatea anului viitor, dar sunt obligate de la 1 ianuarie să încarce facturile şi în Spaţiul Privat Virtual (SPV). Încă nu sunt sancţiuni, dar, începând cu jumătatea lui 2024, companiile riscă amenzi de până la 10.000 de lei, în funcţie de dimensiunea fiecăruia, dacă nu încarcă facturile în SPV.

„În acest moment funcţionează concomitent sistemul de facturi fizice cu facturile digitale, iar companiile nu sunt sancţionate dacă nu încarcă facturile în SPV. Începând cu 31 martie se vor aplica avertismente şi firmele vor avea un răgaz de cinci zile pentru a încărca facturile. În teorie, dacă totul merge conform planului, ar trebui ca de la 1 ianuarie să nu mai existe facturi fizice business-to-business şi companiile să încarce şi să descarce facturile din SPV“, explică, pentru ZF, B.M., 51 de ani, expert contabil din Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO