Eveniment

Analiştii anticipează o creştere economică de 0,7-1% în T1

Analiştii anticipează o creştere economică de 0,7-1%...

Autor: Claudia Medrega

11.04.2013, 00:07 734

Economia va rămâne în teritoriul pozitiv în primul trimestru având în vedere cifrele anunţate până acum, majoritatea estimărilor analiştilor indicând un avans de 0,7-1% faţă de T1 2012.

Primul trimestru a venit cu veşti bune de la exporturi, producţia industrială, vânzările cu amănuntul, inflaţie sau deficitul bugetar.

Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat în creşterea exporturilor şi a producţiei industriale. Şi comerţul cu amă­nuntul - cel mai important indicator al consumului popu­laţiei - a adus semnale pozitive în primele luni ale anului.

Preţurile de consum au continuat să scadă, deficitul comercial a atins minimul ultimilor zece ani, iar pe partea bugetară Ministerul Finanţelor pare să se fi încadrat în ţinta trimestrială de deficit negociată cu FMI.

În timp ce datele macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste.

Premierul Victor Ponta afirmă că au fost analizate rezultatele economice din primul trimestru şi există veşti bune care privesc situaţia economică, dar şi veşti proaste în legătură cu încasările din impozitul pe profit, din cauza insolvenţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO