Eveniment

Angajatii romani aduc cele mai mari venituri in servicii financiare, farma si FMCG

Angajatii romani aduc cele mai mari venituri in servicii financiare, farma si FMCG

Click pentru imaginea intreaga

28.08.2008, 19:05 50

In timp ce rata profitabilitatii per angajat este de zece ori mai mica in Romania decat in Europa, veniturile per angajat sunt doar de patru ori mai reduse decat media europeana.
Conform studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking, realizat de PwC in 2007, veniturile generate unei companii de catre un angajat ajung in Romania la 40.000 de euro anual, in timp ce la nivel european depasesc 160.000 de euro. Indicatorul Venituri/FTE (angajat cu norma intreaga) calculat pentru tarile din Europa Centrala si de Est indica un nivel de 60.000 de euro anual. Potrivit studiului PwC, angajatii romani care aduc cele mai mari venituri companiilor lor sunt in sectorul serviciilor financiare, farmaceutice sau FMCG.
"Acest fenomen este explicabil daca ne gandim atat la specificul activitatii (farmaceutice si FMCG), precum si la dezvoltarea puternica din ultimii ani (indeosebi sectorul financiar). Tendinta este similara si la nivel european, unde cele mai mari venituri per FTE sunt in sectorul serviciilor financiare", a declarat Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PwC. Potrivit calculelor ZF dupa indicatorii financiari ai primelor cinci companii din cele trei domenii, pe plan local sectorul bunurilor de larg consum genereaza cele mai mari venituri per FTE. Media primilor cinci jucatori, clasificati in functie de cifra de afaceri, este mai mare de 2,6 milioane de euro.
Potrivit datelor financiare publicate, Procter & Gamble Distribution a fost in 2007 compania cu cele mai mari venituri aduse de un angajat, cifra ridicandu-se la aproape 7 mil. euro. In cazul serviciilor financiare media activelor/angajat indica un nivel de 1,1 mil. euro, in cazul primei banci din sistem, BCR, raportul fiind de 1,8 mil. euro/salariat.
Domeniul farmaceutic a consemnat in cursul anului trecut cel mai scazut nivel al veniturilor/FTE din cadrul celor trei sectoare analizate, ajungand la circa 263.000 de euro.
Grupul farmaceutic Relad Pharma, controlat de West Management International (40%), Expert Finance International (40%) si Zigu Manu Tiberius Marius (20%), a inregistrat cel mai ridicat venit/angajat, de 438.000 de euro. "Valoarea raportului dintre cifra de afaceri si numarul angajatilor depinde de specificul companiei. Exista anumite industrii care se caracterizeaza prin venituri foarte mari, insa si nivelul cheltuielilor operationale este pe masura", a mai spus Stoian. Raportul profit/FTE, un alt indicator utilizat in procesul de determinare al productivitatii angajatilor, indica un profit mediu de 400 de euro adus de un angajat roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO