În prezent, un angajator care îşi plăteşte angajaţii la nivelul minim pe economie (adică le oferă un salariu brut de 1.050 de lei pe lună, iar angajaţii rămân „în mână“ cu doar 777 de lei) are costuri salariale totale (salariul angajatului + contribuţii sociale) de 1.292 de lei pe lună pentru fiecare angajat în parte. Dacă ar creşte salariul minim la 1.200 de lei brut pe lună (adică angajatul ar rămâne în mână cu 878 de lei pe lună, cu 101 lei în plus faţă de nivelul actual), costul total al angajatorior ar creşte la valoarea de 1.476 de lei brut pe lună, adică cu 14%.
Premierul Cioloş a spus recent, legat de creşterea salariului minim, că îl îngrijorează impactul asupra unor sectoare economice care sunt „intensive“ în mână de lucru şi care au profituri fragile. „Îngrijorarea premierului Cioloş este reală deoarece creşterea salariului minim aşa cum a fost anunţată de Victor Ponta a venit cu efecte: nu s-au mai deschis fabrici. Fujikura, în urma unei declaraţii politice făcute de fostul premier, care spunea că vrea să crească salariul minim la 1.300 de lei de la jumătatea anului viitor şi la 1.400 de lei din 2017, a renunţat la deschiderea unei fabrici în Botoşani unde ar fi trebuit să angajăm între 1.000 şi 1.500 de oameni. O creştere prea accelerată a salariului minim afectează competitivitatea României şi poate scoate România din zona destinaţiilor de investiţii «labor intensive»“, a explicat Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul Fujikura Automotive. Japonezii de la Fujikura au 4.500 de angajaţi în România în cele patru unităţi de producţie în Cluj şi în Dej şi un birou de cercetare în Sibiu.
În industria „labor intensive“, care foloseşte multă forţă de muncă pentru producţia bunurilor sau serviciilor, ponderea angajaţilor care lucrează „la bandă“ (şi care în România au salarii apropiate de nivelul minim pe economie) este cuprinsă între 80 şi 85% din efectivul total de personal, potrivit datelor din piaţă. Totuşi, în zonele în care există o concurenţă mai mare pe candidaţi, cum este regiunea Timişului, cel mai mic salariu primit de angajaţii din industrie este mai mare decât nivelul minim pe economie, din cauza concurenţei mari pe candidaţi. Totuşi, spun angajatorii, eventuala majorare a salariului minim ar apropia foarte mult salariile angajaţilor din producţie de nivelul minim pe economie. „La construcţia bugetului noi am luat în considerare un salariu minim de 1.200 de lei din ianuarie 2016, de 1.300 de lei din iulie şi de 1.400 de lei din 2017. Majoritatea bugetelor sunt făcute deja de două luni“, a mai spus Paul Pătraşcu, adăugând faptul că majoritatea salariilor din cadrul companiei Fujikura sunt peste nivelul salariului minim.
Pe de altă parte, unii angajatori spun că investitorii nu vor ocoli România şi nici nu vor renunţa la activităţile din ţară dacă salariul minim va creşte la 1.200 de lei începând cu anul viitor, aşa cum era programat, pentru că oricum nivelul este scăzut şi foarte apropiat de cel al ajutoarelor sociale. Totodată, unii reprezentanţi ai mediului de business susţin că de salariul minim depinde şi poziţionarea României ca destinaţie de investiţii: dacă este menţinut la nivel scăzut, vor fi investiţii doar în domenii cu forţă de muncă slab calificată în locul celor din sectoare cu valoare adăugată mare pentru economie.
În prezent, 1,5 milioane de salariaţi sunt plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, adică o treime din totalul salariaţilor din economie.