Eveniment

Anghel, BCR: O crestere de 2% la anul depinde de Guvern

01.11.2009, 23:17 17

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) de anul viitor va depindeatat de evolutia economiilor din zona euro, cat si de masurile pecare le va lua Guvernul in prima parte a anului, spunanalistii.
Daca in ceea ce priveste evolutia zonei euro exista semnale caaceasta ne va ajuta, incertitudinile privind politicile interneinca persista.
"Cresterea economica de anul viitor se bazeaza in principal peevolutiile economice din zona euro si Uniunea Europeana, careinainte erau privite mult mai pesimist. S-a dovedit ca daca zonaeuro scade, noi scadem si mai mult, daca zona euro creste, noicrestem si mai mult. Nu ar fi o mare surpriza sa avem o crestereeconomica de 2% in 2010, dar va depinde foarte mult de ce masurivom lua. Daca vom lua din nou masuri prociclice, nu avem sanse",comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Agentia de rating Fitch anticipeaza pentru anul viitor un avans alPIB de 2%, potrivit ultimei proiectii, anuntata la finelesaptamanii trecute, dupa ce anul acesta scaderea urmeaza a fi de7,5%. Fitch avea in primavara o prognoza de scadere economicapentru Romania de 2%, in conditiile unei diminuari a PIB de 4,5%anticipata pentru acest an.
Adancirea declinului de anul acesta a determinat astfel orasturnare de situatie pentru anul viitor - trecerea de la minus laplus a cresterii economice - si ca urmare a efectului de baza,explica analistii. Astfel, raportarea la o baza mai mica, adicaPIB-ul de anul acesta, va determina anul viitor o crestereeconomica mai mare. La fel s-a intamplat si cu prognoza BanciiEuropene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care odata cudublarea scaderii estimate pentru anul acesta, de la -4% la -8%, arevizuit in sus prognoza de crestere economica pentru anul viitor,de la 0,4% la 1%.
Agentia de rating Moody's anticipeaza un avans de 1,2%, dupa ceeconomia se va contracta cu 8,9% in acest an.
Estimari ceva mai moderate pentru anul viitor vin de la ComisiaNationala de Prognoza, care afiseaza o crestere de 0,5%, la fel caprognoza oficiala a Fondului Monetar International (FMI).
"Pe plan intern, inca nu avem un set de politici coerente care sapoata sprijini evolutia economiei anul viitor. Daca ar fi stabilitun set de politici interne, o crestere economica de 1,5-2% nu ar fichiar imposibil de atins intr-o varianta putin optimista", spuneLaurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO