Eveniment

Anomaliile din sănătate. Doar trei institute mari de cancer există la nivel naţional, deşi numărul de bolnavi este în creştere

Deşi nu există date privind numărul de bolnavi de cancer din România, doar în 2020, an marcat şi de pandemie, au fost diagnosticate 95.000 de persoane, din datele Comisiei Europene.

Deşi nu există date privind numărul de bolnavi de cancer din România, doar în 2020, an marcat şi de pandemie, au fost diagnosticate 95.000 de persoane, din datele Comisiei Europene.

Autor: Georgiana Mihalache

11.03.2023, 11:42 3259

La nivel naţional sunt doar trei institute dedicate bolilor oncologice, la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi În planul naţional de cancer, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, sunt prevăzute mai multe măsuri pentru pacienţii oncologici, însă în prezent nu există norme de aplicare.

Pacienţi din zone întregi ale ţării nu au acces la un institut mare dedicat bolilor de cancer, în contextul în care în România există în prezent doar trei astfel de unităţi funcţionale, la Bucureşti - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“, la Cluj-Napoca - Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă“ - şi la Iaşi - Institutul Regional de Oncologie.

La Timişoara urmează să fie creat un alt institut regional, din fonduri PNRR, o unitate medicală pentru care s-au tot făcut promisiuni în ultimii ani.

La nivelul marilor spitale există secţii de oncologie, însă numărul de paturi este limitat, iar spitalele sunt vechi. În plus, nu există un traseu al pacienţilor cu boli oncologice, iar echipele multidisciplinare care să abordeze boala din mai multe unghiuri lipsesc. În cazul copiilor cu astfel de boli, situaţia este şi mai gravă, lipsind centrele pediatrice. Aceste lipsuri sunt listate în cadrul Planului Naţional de Cancer, un document de 100 de pagini în care iniţiatorii, printre care sunt şi doi miniştri ai sănătăţii, Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila, au expus problemele din sistemul spitalicesc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO