Eveniment

ARIS propune facilitati suplimentare

ARIS propune facilitati suplimentare
25.03.2003, 00:00 10

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) va propune Executivului masuri legislative prin care sa fie acordate facilitati suplimentare pentru investitiile cu impact semnificativ de valori foarte ridicate, a declarat ieri presedintele institutiei, Marian Saniuta.
"Vom propune Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, care este initiatorul Legii 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, o serie de facilitati suplimentare pentru investitiile cu valoare foarte mare, cum ar fi 50 mil. $", a spus Saniuta. El a mentionat ca acest proiect va fi discutat si cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai Fondului Monetar International.
Legea 332/2001 prevede facilitati pentru firmele care efectueaza investitii cu valoare mai mare decat echivalentul unui milion de dolari. Printre inlesniri se numara exceptarea de la plata taxelor vamale, amanarea platii taxei pe valoarea adaugata pana la punerea in functiune a investitiei, deducerea fiscala pentru o cota de 20% din valoarea investitiilor noi, posibilitatea recuperarii pierderilor din profitul impozabil obtinut in urmatorii cinci ani precum si utilizarea amortizarii accelerate pentru echipamente si utilaje.
Presedintele ARIS a aratat ca 179 de companii au fost inregistrate cu astfel de investitii, de la intrarea in vigoare a legii in luna octombrie 2001 si pana in luna februarie a acestui an. Valoarea investitiilor angajate de aceste companii este echivalentul a 1,5 mld. $. Potrivit lui Saniuta, majoritatea sumelor investite in aceste proiecte sunt cuprinse intre unu si zece milioane de dolari si numai unul dintre proiecte valoreaza peste 100 mil. $. In consecinta, ARIS doreste sa fie acordate proiectelor foarte mari facilitati suplimentare celor mentionate, pentru a stimula afacerile importante.
Cele mai multe investitii (21,5%) au vizat industria energetica, iar 16,5% sectorul de telecomunicatii. Pe locurile urmatoare se situeaza industria metalurgica (9,28%), serviciile (8,45%) si industria lemnului (8,27%). Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO