Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Dramatic: 23% dintre tinerii din România plănuiesc să se mute în altă ţară în următorii trei ani. „Tinerii care au absolvit studiile superioare şi cei cu un nivel de venit mediu este cel mai probabil să-şi dorească să se mute în străinătate.”

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Dramatic: 23%...

Autor: Ramona Cornea

01.06.2024, 12:25 692

Media Uniunii Europene este de 23% Cea mai mare valoare a fost înregistrată de Cipru, cu o pondere de 50%, iar cea mai mică este în Finlanda, de 8%.

Un procent de 23% dintre tinerii români plănuiesc să se mute în altă ţară în următorii trei ani, arată datele dintr-un studiu publicat recent de Eurofound – Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

Cu această pondere, România se află în linie cu media Uniunii Europene, de 23% şi ea. Printre ţările membre UE, România se află la mijlocul clasamentului după acest indicator. Cea mai mare valoare a fost înregistrată de Cipru, cu o pondere de 50%, iar cea mai mică este în Finlanda, de 8%.

„Tinerii au fost întrebaţi dacă ar dori sau plănuiesc să se mute într-o altă ţară în următorul an sau în următorii trei ani. Privind un interval de timp de trei ani, tinerii care locuiesc în Irlanda au fost cel mai probabil să indice că, dacă circumstanţele ar fi ideale, s-ar muta. Acest lucru este în conformitate cu studiile naţionale recente care evidenţiază impactul sever al crizei locuinţelor şi al crizei costului vieţii asupra tinerilor. În cele două ţări care urmează, Cipru şi Ungaria, proporţiile de tineri care intenţionează efectiv să plece sunt cele mai mari din UE. Spre deosebire de Irlanda, în aceste două ţări rata nepotrivirii dintre dorinţe şi planuri concrete este foarte scăzută”, scrie studiul Eurofound.

Un model de analiză care ia în considerare ţara, vârsta şi alţi factori arată că tinerii din Ungaria şi Italia este cel mai probabil să-şi dorească să plece în termen de trei ani. Vârsta este invers legată atât de dorinţa, cât şi de planificarea de a se muta, astfel că este mai puţin probabil ca tinerii mai în vârstă să facă acest lucru.

„Tinerii bărbaţi sunt mai predispuşi să-şi dorească să se mute în străinătate, dar nu se constată diferenţe de gen în ceea ce priveşte planurile concrete. Cei care au migraţia în trecutul lor sunt mai predispuşi să-şi dorească şi să plănuiască să se mute în străinătate. În ceea ce priveşte componenţa gospodăriei, cei care locuiesc cu partenerul lor au mai puţine şanse să aibă planuri concrete de a se muta în străinătate, în timp ce cei care locuiesc cu părinţii lor au şanse mai mari decât proprietarii de case.”

Cei care sunt inactivi din punct de vedere economic, cu excepţia studenţilor, prezintă o probabilitate mai mică de a planifica să se mute în străinătate, potenţial deoarece acest grup include persoane casnice cu responsabilităţi de îngrijire a membrilor familiei.

„Tinerii care au absolvit studiile superioare şi cei cu un nivel de venit mediu este cel mai probabil să-şi dorească să se mute în străinătate. Când vine vorba de planuri concrete, tinerii cu venituri medii sau mari au mai multe şanse să aibă planuri de a se muta în străinătate decât cei cu venituri mici.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24