Eveniment

ATAC extrem de sângeros la o nuntă. Bilanţul atentatului sinucigaş a ajuns la 63 de morţi şi 182 de răniţi şi urcă rapid

ATAC extrem de sângeros la o nuntă. Bilanţul...

Autor: Mircea Olteanu

18.08.2019, 09:38 22222

Cel puţin 63 de persoane au decedat, iar alte 182 au fost rănite, în urma unui atac sinucigaş comis sâmbătă, în timpul unei nunţi ce se desfăşura la Kabul, au anunţat autorităţile afgane, informează agenţia The Associated Press.

Acesta este cel mai sângeros atac înregistrat anul acesta la Kabul.

Insurgenţii talibani au condamnat atacul şi au negat orice implicare, astfel că se suspectează că atentatul a fost comis de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic.

Momentan atacul nu a fost revendicat în mod oficial.

Incidentul s-a produs în vestul capitalei afgane, într-o zonă locuită preponderent de comunitatea şiită hazara.

Atacatorul a detonat bomba pe care o transporta în apropiere scenei unde se aflau muzicienii, iar "toţi tineri, copiii şi toţi oameni care erau acolo au fost ucişi", a declarat un martor ocular.

Sălile de nunţi din Kabul servesc drept centre de întâlnire pentru comunitatea locală într-un oraş epuizat după decenii de război.

Numeroşi oficiali afgani au condamnat atentatul, care a avut loc într-un moment de incertitudine pentru Afganistan, în condiţiile în care negocierile între SUA şi insurgenţii talibani par să se îndrepte către obţinerea unui acord de pace.

"Devastat de vestea unui atac sinucigaş în incinta unei săli de nunţi din Kabul. O crimă acerbă împotriva poporului nostru; cum este posibil să dresezi un om şi să-i ceri să meargă şi să se arunce în aer la nuntă?!!", a transmis Sediq Seddiqi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ashraf Ghani, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Autorităţile afgane au fost excluse de la negocierile cu talibanii, care contestă legitimitatea Administraţiei de la Kabul, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ghani a declarat sâmbătă că oficialii afgani aşteaptă să primească rezultatele celei mai recente runde de negocieri.

Printre chestiunile majore discutate figurează retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul garanţiilor din partea talibanilor că aceştia nu vor permite ca ţara să devină un refugiu pentru organizaţiile teroriste internaţionale.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 3.000 de civili, printre care 900 de copii, au fost ucişi şi alţi 7.000 au fost răniţi în 2018, cel mai sângeros an al conflictului din Afganistan, care durează de peste 18 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO