Eveniment

Atenţie! Se repetă istoria de acum un deceniu? Carnaval în sectorul bugetar în 2017: salarii nete mai mari cu 20% şi 20.000 de noi angajări. Creşterile de salarii din ultimul an fac statul top employer la nivel naţional

Autor: Adelina Mihai

28.02.2018, 00:07 22786

Aproape 20.000 de noi locuri de muncă au fost create anul tre­cut în sectorul buge­tar, nu­mă­rul de salariaţi de la stat ajungând în decembrie la 1,21 de milioane de an­gajaţi, arată datele Ministeru­lui de Finanţe. Dintre acestea, 5.000 de jo­buri noi sunt ex­clusiv funcţio­nari din adminis­tra­ţia publică cen­trală şi locală, unde numărul de anga­jaţi a cres­cut de la 202.000 la 207.000 de per­soane între decem­brie 2016 şi de­cem­brie 2017. Sala­riul mediu al func­ţio­narilor din ad­ministraţia pu­blică a cres­cut în aceeaşi perioadă cu 20%, până la 3.700 de lei net.

„Dacă până acum nu exista această tendinţă, în ultimul an am observat că există candidaţi care au targhetat clar joburile de la stat, iar în trecut locurile de muncă din privat erau clar preferate în detrimentul celor din sectorul public. Sigur, statul a fost de-a lungul timpului top employer în unele zone ale României, însă cred că majorările salariale din ultimul an îl transformă într-un top employer la nivel naţional“, a explicat Felix Toma, country manager pe România şi Bulgaria în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Gi Group.

Anul acesta cheltuielile cu salariile bugeta­rilor vor ajunge la 8,9% din PIB, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016. Prin urmare, salariile bugetarilor vor avea anul aces­ta cea mai ridicată pondere ra­por­ta­tă la PIB din ultimii nouă ani.

„Toată această evoluţie repetă ceea ce s-a întâmplat în perioada 2005-2008, când de asemenea a cres­cut foarte mult numărul de an­gajaţi de la stat şi au crescut şi salariile cam cu aceleaşi motivări şi obiective poli­ti­ce de acum. Probabil că la un mo­ment dat vom vedea consecinţe similare, să ne amin­tim de reducerile de personal, tăierile de sa­larii şi de condiţionalităţile impuse FMI, UE şi BM“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO