Eveniment

Aţi auzit de Constantin Hazarian, Georgiana Untea, Florin Melciu, Marian Artimon, Petre Chirica sau Cătălin? PSD şi PNL caută printre sportivi şi antreprenori candidaţi la primărie, dar unde sunt cei 33 de consilieri ai lor de la Primăria Bucureşti?

Aţi auzit de Constantin Hazarian, Georgiana Untea,...

Autor: Răzvan Botea

14.03.2024, 09:00 195

De ce nu a luat niciunul dintre cei 33 de consilieri o temă precum spitalele, şcolile, termoficarea sau aglomeraţia din Bucureşti, ca să poată veni acum să ceară voturi pe proiecte şi soluţii? ♦ Faptul că alianţa se orientează către alţi candidaţi înseamnă falimentul celor 33 de consilieri PSD-PNL şi că nu le-a păsat de administraţia oraşului, ci de promovarea propriilor interese.

Alianţa PSD-PNL, împreună sau separat, caută de două luni, când până la alegeri mai sunt trei luni, candidaţi la Primăria Capitalei, în partid sau în afara partidului, sportivi sau oameni de business să-i pună în geam candidat la primărie. Unde sunt însă cei 33 de consilieri locali PSD şi PNL pe care nu îi cunoaşte nimeni? Unde sunt proiectele pe care le-au pus pe masă în mandatul acesta şi de ce nu ies în faţă?

„Gândiţi-vă la populaţie, la notorietatea pe care o au chiar şi aleşii locali în cadrul populaţiei. Mă îndoiesc, de exemplu, că toată lumea ştie numele primarului în toate localităţile, nici nu trebuie să mergem mai jos, la consilierii locali. Explicaţia vine cumva şi din tipul de cultură politică mai puţin participativă, unde consilierul local nu este cunoscut ca om din serviciul public“, a spus, pentru ZF, Miroslav Taşcu Stavre, analist politic, profesor la Universitatea din Bucureşti.

În acest moment, nu este clar care vor fi candidaţii PSD sau PNL la Primăria Bucureşti, pentru că alianţa a decis să meargă cu candidaţi separaţi. În aceeaşi vreme, 33 de consilieri locali ai PSD şi PNL au participat timp de patru ani la deciziile din administraţia Bucureştiului şi au avut, de multe ori, un cuvânt mai important de spus decât a avut primarul. Cu toate acestea, niciunul dintre consilieri, pe care nu îi cunoaşte nimeni, nu este în cărţi pentru a fi candidatul PSD sau PNL. De ce nu s-a profilat niciun consilieri pentru a fi candidat? De ce nu s-a remarcat niciunul astfel încât să îl concureze acum pe Nicuşor Dan, susţinut de opoziţie?

ZF a contactat mai mulţi consilieri ai Primăriei Capitalei, însă, până la închiderea ediţiei print, doar consilierul PSD Adrian Vigheciu şi consilierul PNL Adrian Moraru au răspuns apelurilor şi mesajelor ZF. Viceprimarul din partea PNL Stelian Bujduveanu nu a putut fi contactat.

Având în vedere că PSD şi PNL au 33 de oameni care au experienţă în Consiliul Local al Capitalei de cel puţin patru ani, se ridică întrebarea: de ce nu au propus un candidat din Consiliul Local? Adrian Moraru de la PNL spune franc: nu este un concurs pentru un job, ci un concurs de popularitate.

„Nu este un interviu de job. Viitorul candidat nu este întrebat ce calificări are, cum vede el termia, transportul. Sunt părerile mele personale, nu ale PNL. Fiecare al doilea leu din bugetul Capitalei se duce în două găuri negre: transport şi termie. Deci nu avem un job interview, ci un concurs de popularitate şi percepţie. Şi, până la urmă, asta este democraţia, este dreptul oamenilor să voteze şi ei votează uitându-se la o serie întreagă de caracteristici“, a spus el, pentru ZF.

Adrian Vigheciu de la PSD spune că nu era rândul său şi că este o chestiune de ierarhie, iar PSD a sondat doar oameni din partid: „Discuţia este că PSD se uită către candidaţi cu profil politic, nu am emis sau propus spre testare oameni din fotbal sau oameni din business. Opţiunile PSD au fost preşedintele filialei Bucureşti şi primarul sectorului“. Întrebat de ce nu a fost propus sau de ce nu s-a propus să candideze la fotoliul de primar, el a răspuns: „Nu a fost cazul. La noi lucrurile se iau ierarhic. Avem un preşedinte la Bucureşti, un primar de sector cu expertiză. Eu sunt în momentul de faţă consilier general la primul mandat, nu vreau să sar etape.“



Cele 33 de nume de consilieri locali ai Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), nu spun nimic, deşi Consiliul Local are o putere uriaşă la nivel local, pentru că practic primarul este blocat fără majoritate în consiliu.

Teoretic, un consilier local ar fi fost o alegerea intuitivă, pentru că deja are cunoştinţele necesare despre funcţionarea aparatului la nivel local, despre care sunt problemele de actualitate şi care sunt procedurile. Cum ar putea un fost fotbalist să fie mai bun ca primar decât un om cu experienţă la conducerea consiliului. Cu toate acestea, niciun nume de pe lista de consilieri locali nu spune nimic şi nu este legat de proiecte pentru dezvoltarea Bucureştiului.

În vreme ce PSD şi PNL caută candidaţi, Bucureştiul, un oraş de 2 milioane de oameni oficial şi încă 2 milioane la periferie, este sufocat de trafic, poluare, lipsa căldurii şi apei calde, pe care fiecare primar, indiferent de partidul de la care a fost, a promis că le va rezolva. Până în acest moment, la acest rând de alegeri lipsesc chiar promisiunile sau proiectele şi toată lumea este concentrată mai degrabă pe lupta politică. Miza este administrarea celui mai mare oraş din România, dar şi câştigarea unui posibil bilet către o candidatură la prezidenţiale. Primarul Bucureştiului este al doilea cel mai votat om în mod direct, după preşedintele ţării, iar lupta pentru Bucureşti este un test bun.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO