Eveniment

Aurul de la Rosia Montana, in mod surprinzator in prim-plan: Riscand un scandal, Videanu vrea demararea rapida a proiectului

20.12.2009, 23:11 137

Rosia Montana, unul dintre cele mai controversate proiectede exploatare miniera din Romania, va fi inclus in programul deguvernare, ministrul economiei Adriean Videanu spunand ca-sidoreste demararea rapida a acestei investitii care sta blocata demai bine de doi ani.

Prin inceperea acestui proiect minier, din Muntii Apusenise vor extrage circa 317 tone de aur si aproape 1.600 de tone deargint, care la valoarea de azi inseamna circa 12 miliarde dedolari de metal pretios. Statul roman detine insa doar 20% dinacest proiect urias, restul aflandu-se in mainile unor investitoricanadieni.

"Vreau pornirea acestui proiect cat mai curand posibil.Acesta va fi inclus in programul de guvernare", a declarat AdrieanVideanu, ministrul economiei, la sfarsitul saptamaniitrecute.

Investitiile in aur au fost singurele a caror valoare nu afost atacata de criza, in prezent uncia de aur fiind peste 1.100 dedolari, in timp ce cea de argint este evaluata la peste 17dolari.

"Proiectul nu s-a miscat din 2007, cand evaluarea acestuiaa fost suspendata de catre Ministerul Mediului. Tot ce ne dorimeste evaluarea acestui proiect. Avizul de mediu este cel maiimportant dintr-o serie de avize care ne sunt necesare pentruobtinerea autorizatiei de constructie. De la inceperea lucrarilorde constructie a minei va mai dura circa doi ani pana cand primelecantitati de aur vor fi scoase de la Rosia Montana", spune DragosTanase, director general al Rosia Montana GoldCorporation.

Statul roman are un procent de 20% din acest proiect, intimp ce compania canadiana Gabriel Resources detine 80% din RosiaMontana Gold Corporation.

Parteneriatul dintre statul roman si compania canadiana afost realizat in 1997, cand intre fosta Regie Autonoma a CupruluiDeva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si FieruluiMinvest, si Grabriel Resources se semneaza un contract prin care seinfiinteaza Rosia Montana Gold Corporation.

Unul dintre marile obstacole in calea realizarii acestuiproiect este utilizarea cianurii pentru extragerea aurului dinRosia Montana, procedura care ar avea un impact negativ foarte mareasupra mediului. Chiar si in campania prezidentiala, cei doicandidati, Mircea Geoana si Traian Basescu, au spus ca in ceea cepriveste demararea proiectului Rosia Montana, aceasta decizie va filuata doar in conditiile in care studiile vor arata ca mediulinconjurator si siturile arheologice nu vor avea desuferit.

"Proiectul este blocat de doi ani. Din punctul nostru devedere aceasta industrie are potential", a mai spusTanase.

Extragerea intregii cantitati de aur si de argint de laRosia Montana este estimata sa dureze circa 16 ani de lafinalizarea lucrarilor de constructie a minei.

Premierul Emil Boc a precizat in legatura cu includereaproiectului Rosia Montana in programul de guvernare ca este vorbadespre "reevaluarea proiectului", fara a se sti daca se va aprobasau nu.

"Depinde de expertizele care ne vor fi oferite.Expertizele cerute de lege, interne si internationale, care suntaplicabile unui asemenea proiect", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO