Eveniment

Austria ar putea furniza primul default regional din zona euro de după criză. Landul Carintia va intra în faliment

Peter Kaiser, guvernatorul landului austriac Carintia, a avertizat că provincia riscă să ajungă în colaps financiar sub povara garanţiilor acordate pentru datoriile Hypo

Peter Kaiser, guvernatorul landului austriac Carintia, a avertizat că provincia riscă să ajungă în colaps financiar sub povara garanţiilor acordate pentru datoriile Hypo

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2015, 00:03 2060
Landul austriac Carintia va intra, probabil, în faliment după ce guvernul central al Austriei a refuzat să mai garanteze pentru datoriile lăsate de banca Hypo Alpe Adria în urma unei expansiuni dezastruoase în Europa de Est şi Balcani, scrie The Telegraph.

Ca un semn al vremurilor grele care vor veni, agenţia de evaluare financiară Fitch a lăsat Austria fără ratingul maxim AAA deoarece „într-o perioadă scurtă de timp dinamica datoriilor ţării s-a deteriorat semnificativ“.

Guvernatorul din Carintia a avertizat că provincia este în pericol de a intra în colaps financiar sub povara garanţiilor acordate pentru datoriile Hypo. Acesta ar fi primul default regional din zona euro de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers şi criza financiară mondială care a urmat. Falimentul ar fi comparabil cu cel al ţinutului Orange din California din 1994 sau cu cel mai celebru al oraşului Detroit din 2013.

Guvernatorul Peter Kaiser a recunoscut că provincial sa, cu un buget anual de 2,2 miliarde de euro, nu poate onora garanţiile de 11 miliarde de euro date pentru Hypo şi pe care le-ar putea cere creditorii băncii, notează Thomson Reuters.

În urma refuzului recent al guvernului austriac de a mai susţine financiar cu bani de la buget banca naţionalizată Hypo şi de a lăsa creditorii să suporte pierderile, aceştia şi-ar putea cere drepturile oferite de garanţii.

 

„Carintia singură nu poate face faţă“

„Toată lumea poate face calculele. Carintia singură nu poate face faţă“, a spus Kaiser. El a pus vina pentru situaţia dificilă în seama fostului guvern local condus de Jörg Haider, un politician populist de dreapta care a murit în 2008 într-un accident suspect de maşină. 

Ministrul austriac de finanţe Jörg Schelling a anunţat zilele trecute că Viena nu va acoperi garanţiile emise de Carintia pentru Hypo şi nici pe cele ale fondului de restructurare bancară Heta, continuatorul băncii falimentare.

„Guvernul nu va mai irosi banii contribuabililor pe Heta“, a spus ministrul, insistând că trebuie oprit „hazardul moral“. Ţinerea Hypo în viaţă i-a costat deja pe contribuabili 5,5 miliarde de euro. Guvernul va acoperi propriile garanţii, de un miliard de euro, dar nimic mai mult.

Surse de la Viena susţin că până şi creditorii cu preferinţă la rambursare ar putea fi obligaţi să suporte pierderi de 50%. Creditorii Hypo vor deveni astfel primele „victime“ ale noilor reguli de „bailin“ din zona euro. Aceste reguli au fost deja activate în Germania şi Austria şi vor deveni obligatorii în întreaga zonă euro anul viitor.

„Suntem în faza foarte delicată în care sistemul bancar din Europa trece de la regimul de bailout la cel mult mai dur de bailin, iar Austria tocmai a făcut acest lucru foarte clar“, a afirmat analistul Nicholas Spiro. Cei mai mari creditori ai Hypo sunt fondul DWS Investment al Deutsche Bank, Pimco, BlackRock şi Kepler-Fonds.

Pe lângă problemele mortale ale Hypo, sistemul bancar austriac este preset şi de expunerea la Ungaria şi statele din balcani, unde debitorii se confruntă cu reducerea valorii proprietăţilor şi cu deprecierea acută a monedelor locale.