Eveniment

Austria, împotriva aderării României la Schengen: consecinţe. Partea bună a dezamăgirii Schengen: ne-a arătat cât de mult ţin românii să fie europeni

Austria, împotriva aderării României la Schengen:...

Autor: Iulian Anghel, Ramona Cornea, Răzvan Botea

12.12.2022, 00:07 10107

Businessul austriac din România nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa. Dacă înainte de votul asupra aderării României reprezentanţii acestuia – secţia economică a Ambasadei Austriei la Bucureşti şi companiile comerciale sau băncile – nu au scos un cuvânt de sprijin acum, o parte a acestui business de 20 mld. euro, şi-l oferă şi deplâng decizia propriului lor guvern. Cu toate acestea, românii sunt foarte critici la adresa firmelor austriece.

Decizia de a ţine România în afara spaţiului Schengen, luată de Austria (singura ţară din UE care s-a opus aderării) are însă şi o ciudată parte bună a ei. România – cetăţeni, business, stat – şi-a redescoperit capacitatea de a lupta pentru un obiectiv comun.

Companiile austriece din România au avut în 2021 un business de 100 de miliarde de lei (20 mld. euro), adică 5% din cifra de afaceri a ţării, 65.000 de angajaţi  şi o marjă de profit de 7%.

Ziarele din Austria au avut destul comentarii despre decizia guvernului de la Viena de a bloca aderarea României la Schengen şi multe se aşteaptă la un boicot pentru produsele austriece. Chiar preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, care a deplâns decizia guvernului său a spus, textual, că afacerile austriece în România vor avea de suferit de pe urma votului de săptămâna trecută.

Schimburile comerciale între România şi Austria au fost, în 2021, de 4,5 mld. euro, din care 2/3 importuri din Austria în România şi 1/3 exporturi româneşti în Austria. Aşa că lucrurile s-au complicat şi pe plan politic, dar şi economic. România şi-a retras ambasadorul de la Viena, un lucru puţin uzual în relaţiile diplomatice şi de neînchipuit până mai acum câteva zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO