Eveniment

Avem nevoie de 5 mld. euro. FMI ne da bani dupa rezolvarea crizei politice

08.11.2009, 23:30 29

Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a explicat vineri intr-o conferinta de pre sa, in care a laudat performantele inre gis trate in cadrul progra mu lui pana la sfarsitul luniiseptembrie, ca Romania si-a indeplinit toate obli ga tiile, maiputin tintele privind arieratele si cheltuielile bugetare, ultimanefiind insa o conditie obligatorie in acord.
Fondul nu a reusit sa finalizeze a doua evaluare, dar este pregatit sa tri mita o noua misiune imediat ce situatia politica se vaclarifica, dialogul cu au to ri tatile romane urmand sacontinue.
"Ne aflam in pozitia de a putea fi naliza rapid evaluarea economieiast fel incat intr-un timp scurt sa putem elibera urmatoareatransa, imediat ce situatia politica se va fi rezolvat", a spusFranks.
Pentru a primi a treia transa de la FMI, Parlamentul trebuie saaprobe bugetul pe 2010 cel tarziu pana pe 10 decembrie, inconditiile in care board-ul FMI are programata in 15 decembriesedinta in care discuta acest subiect.

Deficitul bugetar, subiectul fierbinte aldiscutiilor
Prelungirea instabilitatii politice si amanarea reformelorstructurale duc necesarul de finantare al Romaniei la circa 5 mld.euro, in conditiile in care nici FMI nu va acorda banii in acestan.
Franks a reiterat sprijinul institu tiilor internationale pentruRomania, precizand insa ca, in cele din urma, problemele Romanieitrebuie solutio nate de romani, acest lucru fiind de anticipatpentru viitor.
Deficitul bugetar, subiectul fierbin te al discutiilor cu FMI, afost in tinta dupa noua luni, insa s-ar putea sa ne faca problemeanul viitor fara masuri de ajustare a cheltuielilor. In opinia luiFranks, deficitul bugetar va ajunge la 9% in 2010, daca nu vor filuate masuri suplimentare, fiind dificila continuarea acorduluidaca va exista un guvern care sa nu-si doreasca tinereadezechilibrului fiscal sub control si reducerea acestuia sub 5,9%din PIB.
Si tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 7,3% din PIB, va ficel mai probabil depasita din cauza intarzierii pachetului de legiprivind salarizarea si a depasirii plafoanelor impuse pentruinstitutiile autofinantate si autoritati locale. Astfel, luand incalcul si efectul masurilor fiscale recent validate de CurteaConstitutionala, deficitul ar putea ajunge la 7,8% din PIB.
Autoritatile romane nu au solicitat renegocierea tintelor dedeficit din acest an si din 2010, Fondul fiind deschis pentrudiscutii privind cel mai bun mix de politici care sa permitaatingerea ni velurilor agreate.
"Pentru ca 2009 a fost mai dificil fata de ce anticipasem, efectelese vor vedea intr-un deficit mai mare in 2010, daca nu se vor luaalte masuri. Fara o actiune suplimentara, deficitul bugetar vaajunge la 9% din PIB. Vom agrea cu autoritatile romane o serie demasuri care sa duca deficitul la 5,9% din PIB."
Franks a mentionat ca Romania nu poate strange cureaua lanesfarsit, fa cand referire la masurile imediate de corectiefiscala, sectorul public "trebu ind sa intre la dieta" pe termenlung.
Oficialul FMI a mentionat ca sunt foarte putine sanse ca transa atreia a imprumutului sa fie accesata in de cem brie. "Avem baniipentru urmatoarea transa, dar timpul se scurge repede pen tru noiastfel incat sa o putem elibera pana la finele lunii decembrie.Daca acest lucru nu se va intampla, vom eli bera transa inianuarie."
Comisia Europeana ar putea apro ba in decembrie eliberarea urmatoarei transe, de un miliard de euro, insa banii vor fi virati in2010.

Basescu: Nu intram in colaps fara banii FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat la Buzau ca Romania nu vaintra in colaps in situatia in care FMI nu va da unda verde transeide imprumut din decembrie. "Romania nu va intra in colaps. Se vorgasi formule pentru plata pensiilor si salariilor", a spuspresedintele Traian Basescu, citat de Mediafax. Seful statului aprecizat ca oficialii europeni au pus mai multe conditii pentruacordarea urmatoarei transe de imprumut, respectiv un guvern infunctie, trimiterea bugetului la Parlament pentru validare pana in4 decembrie si adoptarea Legii raspunderii fiscale. De asemenea, lalansarea Topului National al Firmelor Private din Romania, care aavut loc in Bucuresti, Basescu a spus ca Romania ar putea sa-sireia cresterea incepand cu semestrul al doilea al anului viitor,cand specialistii estimeaza o crestere de 0,5 - 2,5% din PIB. "Neaflam in cel mai scazut punct al crizei. (...) Sistemul privat numai poate sustine statul. Avem un aparat de stat hiperincarcat.Statul s-a umflat prea mult", mai spune Basescu. AdrianaRosoga

FMI si BNR reiau discutiile cu bancilestraine

Expunerea bancilor-mama ale sucursalelor din Romania a scazut cu2% fata de valoarea din martie stabilita ca referinta, FMI urmandsa colaboreze cu institutiile de credit pentru a readucefinantarile la nivelul agreat. "Am convenit pastrarea la 100% aexpunerii la nivelul lunii martie si conform datelor pe care leavem acum putem sa va confirmam ca aceasta conformare s-a ridicatla 98%. Vom continua sa lucram cu bancile pentru realizarea celor2% ramasi", a spus Jeffrey Franks. Grupurile-mama ale principalelornoua banci cu capital strain au semnat scrisori bilaterale deangajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piataromaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.Oficiali ai bancii centrale si ai FMI se vor intalni la Bruxellespe 18 noiembrie cu principalele noua banci straine din Romania.Franks a mai spus ca sectorul financiar din Romania a rezistatcrizei mai bine decat se anticipase si, desi crediteleneperformante cresc, situatia este inca gestionabila. ClaudiaMedrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO