Eveniment

Bancherii se tem ca BNR pregateste inasprirea conditiilor la creditul ipotecar

31.05.2006, 00:00 15

Lansarea de catre BNR a dezbaterii privind cresterea preturilor activelor imobiliare si anuntarea intentiei de a monitoriza aceasta piata si de a lua anumite masuri de temperare in cazul in care ar intrevedea anumite riscuri reprezinta "o pregatire a artileriei" pentru inasprirea conditiilor la creditul ipotecar, crede Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Daca insista asupra acestei teme, probabil ca BNR pregateste artileria pentru inasprirea regulilor privind acordarea de credite ipotecare. Nu cred insa ca este momentul pentru o inasprire, pentru ca regulile sunt si asa destul de aspre. In plus, piata imobiliara este foarte solida, iar faptul ca bancile nu au credite ipotecare neperformante demonstreaza ca nu exista probleme", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, seful ARB.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, precizeaza ca Mugur Isarescu s-a referit saptamana trecuta la preturile activelor imobiliare "intr-un context anume, dat de evolutiile internationale si nu limitat la ceea ce se intampla in nordul Bucurestiului, fara a face vreo prognoza".

"Dupa cum a spus recent Alan Greenspan, pe plan global preturile activelor au luat-o prea repede in sus, mult mai repede decat PIB-ul global, iar aici el vede un mare pericol. In acest context, vedem ca si pe piata noastra imobiliara preturile urca mult mai repede decat PIB", a declarat Vasilescu.

El mentioneaza ca guvernatorul nu s-a referit la norme sau alte masuri care sa vizeze piata imobiliara.

Totusi, Adian Vasilescu spune ca BNR va monitoriza piata, iar "monitorizare inseamna si evaluare".

"Analiza evolutiilor de pe piata poate sa conduca la concluzii ingrijoratoare si deja avem motive sa fim ingrijorati daca luam in calcul cum avanseaza preturile activelor in raport cu ritmul de miscare al PIB", afirma consilierul guvernatorului.

Ce ar putea face BNR in afara de folosirea dobanzii in conditiile in care ingrijorarea ar fi sustinuta de rezultatele monitorizarii pietei?

"Banca Nationala ar putea lua masuri care sa duca la o evaluare corecta a ipotecilor, astfel incat acestea sa fie inscrise la pretul normal, nu la cel umflat de piata", a declarat Adrian Vasilescu.

Recent, el a invocat posibilitatea limitarii garantarii unui credit cu imobile, astfel incat bancile sa ajunga sa ceara majorarea avansului in numerar sau ipotecarea a doua proprietati imobiliare in loc de una.

"Credem ca aceasta dezbatere este necesara. Trebuie inteles ca banca centrala nu le doreste celor din sectorul imobiliar sa nu mai castige, ci sa nu duca piata intr-un punct mort", a mai spus consilierul.

Problema preturilor activelor imobiliare a fost abordata, saptamana trecuta, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar privind inflatia, dupa o prezentare a directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceasta piata. Ulterior si economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a afirmat ca exista un risc ca preturile activelor imobiliare sa se prabuseasca, in conditiile in care cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei.

Adrian Vasilescu invoca exemplul Japoniei, unde "preturile au cazut brusc pentru ca populatia si firmele n-au mai putut sa le suporte".

"Toate bancile care aveau ipoteci n-au mai putut executa garantiile la valoarea inregistrata", spune Vasilescu, exemplul sugerand un scenariu care ar putea avea loc si pe piata autohtona in conditiile in care cresterea rapida a preturilor ar continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO