Eveniment

Bancherii tin cu dintii de comisioanele de rambursare anticipata. Miza o reprezinta credite de 25 mld. euro. Cum comentati?

Bancherii tin cu dintii de comisioanele de rambursare anticipata. Miza o reprezinta credite de 25 mld. euro

1: Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor: Unul dintre elementele de noutate este ca legea sa se aplice tuturor contractelor de creditare aflate in derulare, in numar de circa 7 milioane. Aceasta prevedere a starnit nemultumiri in randul bancilor care isi motiveaza opozitia raspunzand ca nu se poate ca noi sa fim mai catolici decat Papa! 2: Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor: Ne opunem aplicarii prevederilor europene la contractele de creditare aflate deja in derulare, precum si extinderii acestora asupra celorlalte tipuri de credite. Motivele sunt legate de faptul ca nicio lege nu a fost aplicata retroactiv, asa cum vrea ANPC sa aplice noua lege a creditelor.

15.03.2010, 23:10 42

Bancile se opun propunerii Autoritatii Nationale pentruProtectia Consumatorilor (ANPC) de a aplica si actualilor clientireglementarile noii legi a creditelor, ce urmeaza a intra invigoare pe 12 iunie. Propunerea vizeaza modificarea a peste 7milioane de contracte de creditare in valoare de 25 mld. euro.

Proiectulde lege privind creditele acordate populatiei, elaborat de ANPC siaflat in prezent in dezbatere publica, preia in mare parte nouadirectiva europeana privind creditul de consum, care trebuietranspusa in legislatia locala pana in iunie 2010.

ANPC vrea insa ca, in noua lege a creditelor, plafonareacomisionului de rambursare anticipata la 1% sa fie extinsa la toatetipurile de credite, nu doar la cele de consum, si ca de acestlucru sa beneficieze atat clientii noi, cat si cei care au creditein derulare.

"In actul normativ am inclus si alte prevederi fata de ceea ceprevede directiva europeana. Unul dintre elementele de noutate esteca legea sa se aplice tuturor contractelor de creditare aflate inderulare, in numar de circa 7 milioane. Aceasta prevedere a starnitnemultumiri in randul bancilor care isi motiveaza opozitiaraspunzand ca nu se poate ca noi sa fim mai catolici decat Papa!",a spus Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationalepentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unei dezbateriorganizate cu ocazia zilei mondiale a consumatorilor.

De cealalta parte, bancherii invoca argumentul potrivit caruia olege nu poate fi aplicata retroactiv. "Ne opunem aplicariiprevederilor europene la contractele de creditare aflate deja inderulare, precum si extinderii acestora asupra celorlalte tipuri decredite. Motivele sunt legate de faptul ca nicio lege nu a fostaplicata retroactiv, asa cum vrea ANPC sa aplice noua lege acreditelor. Mai mult, comisioanele de rambursare anticipata exprimacostul pe care il are banca atunci cand nu poate plasa imediat acelcredit altui client, iar costul plasarii numerarului este ridicatin Romania", a spus Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane aBancilor.

Daca contractele de creditare aflate in derulare vor beneficiade prevederile din noua lege, bancile vor fi obligate sa modificepeste 7 milioane de contracte intr-un termen limita de 90 de zile,incepand cu 12 iunie. Potrivit BNR, creditele acordate de bancipopulatiei se ridica la 25 mld. euro. Una dintre cele maiimportante modificari este plafonarea comisionului de rambursareanticipata la maxim 1%, in conditiile in care contractele decreditare in derulare prevad o valoare medie a comisionului derambursare de 3%.

"Bancile au ajuns magazine scumpe in care nu intranimeni"

"Consiliul Concurentei sustine elementele de noutate aduse deANPC la proiectul de lege, avand in vedere ca creditele acordate debancile romanesti sunt printre cele mai scumpe, iar consumatorul nuare alternativa. Cererea scazuta nu a dus la ieftinirea creditelor.Comparatia pe care o putem face este ca bancile sunt precum unmagazin in care nu intra nimeni, dar care tine preturile sus", aspus Valentin Mircea, consilier in cadrul ConsiliuluiConcurentei.

In prezent, ANPC analizeaza observatiile trimise de banci, BNRsi de reprezentantii institutiilor financiare non-bancare pemarginea proiectului de lege, urmand ca saptamana aceasta sainceapa discutiile cu Asociatia Romana a Bancilor.

ANPC a primit in perioada ianuarie-februarie un numar de 100-110reclamatii la adresa institutiilor financiare, mult in scadere fatade cele circa 400 sesizari inregistrate in acelasi interval alanului trecut. Cele mai frecvente nereguli sesizate fac referire laincluderea de noi clauze sau modificarea contractelor fara anotifica in prealabil clientii, potrivit oficialului ANPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO