Eveniment

Băsescu: Economia românească a evoluat peste aşteptările multora

Băsescu: Economia românească a evoluat peste aşteptările multora. În 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior

Foto: Octav Ganea

Autor: Ioana Câmpean

19.01.2012, 11:25 3397

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte astăzi cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti. Este prima ieşire publică a şefului statului de la începutul protestelor de stradă. La întrevederea de la Cotroceni participă şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi cel al Afacerilor europene, Leonard Orban.

La începutul întâlnirii, a fost citit un mesaj din partea misiunilor diplomatice din România. "Prin intermediul dumneavoastră, să exprimaţi tuturor cetăţenilor României un viitor de bunăstare şi înţelegere civică", se arată în mesaj, scrie gândul.info

Cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

- În faţa propriei instabilităţi şi a celei externe, România a continuat reformele instituţionale.

- Economia românească a evoluat peste aşteptările multora. Este de subliniat că în 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în domeniul investiţiior. Prioritatea acordată investiţiilor se menţine şi în bugetul de stat pentru 2012.

- În ultimii 2 ani, s-au făcut paşi importanţi pentru reformă. Prioritatea pe linia reformelor se menţine în 2012. Voi continua să fiu un partener al guvernului. Va fi continuată reforma sănătăţii. Avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă dacă vor permite condiţiile politice.

- Există premise ca, prin păstrarea ritmului reformelor, păstrarea unei polici prudente, economia să înregistreze valori pozitive ale creşterii economice.

- România este adepta unei Uniuni tot mai integrate care să tindă spre Statele Unite ale Europei.

- Pentru 2012, avem două repere importante legate de MCV: raportul intermediar şi evaluarea Comisiei. Aşteptăm propunerile Comisiei cu privire la acest mecanism.

- Considerăm pe deplin nejustificate menţinerea restrictiilor pe piaţa muncii a lucrătorilor români în 9 state membre.

- Politica uşilor deschise trebuie să rămână. După ce 2011 a marcat succesul Croaţiei, credem că 2012 este un an care poate să aducă evoluţii importante în eforturile altor ţări.

- Vom sprijini candidaturile la UE ale statelor din Balcanii de Vest.

- România doreşte să intensifice dialogul cu Rusia.

- Primăvara arabă ne-a creat responsabilitatea de a oferi altora experienţa creată în procesul de tranziţie. Suntem interesaţi să contribuim la instaurarea păcii în zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO