Eveniment

BCR: Leul e din ce în ce mai atractiv pentru speculatori. Exportatorii trebuie să se protejeze de apreciere

BCR: Leul e din ce în ce mai atractiv pentru speculatori. Exportatorii trebuie să se protejeze de apreciere

Autor: Claudia Medrega

19.04.2011, 23:47 463

Exportatorii ar trebui să folosească instrumente de acoperire ariscului valutar prin care să fixeze de pe acum cursul, având învedere că România revine pe harta investitorilor, iar leul devinedin ce în ce mai atractiv pentru speculatori, consideră LucianAnghel, economistul-şef al BCR.

"România arată bine. Revenim pe creştere economică. Leulînregistrează o relativă apreciere. Speculatorii încearcă săcâştige creând volatilitate. Leul devine din ce în ce mai atractivpentru speculatori. Ca piaţă, revenim pe harta investitorilorstrăini. Exporta­torii ar trebui să folosească instrumente deacoperire a riscului valutar", a spus Anghel la prezentarearapor­tului trimestrial macro al BCR "România - revenirea pecreştere."

În ultimele zile cursul a ajuns sub pragul de 4,1 lei pe euro pepiaţa valutară de la Bucureşti cotaţiile fiind împinse în jos devânzările de valută ale exportatorilor, dar şi de remiterile maimari ale muncitorilor romÂni din străinătate înainte de Sărbătorilede Paşti.

Exportatorii au declarat de nenumărate ori că susţinstabilitatea cursului de schimb şi nu agreează oscilaţiilesemnificative, palierul de 4,1 lei/euro - 4,3 lei /euro fiindconsiderat sustenabil.

Anghel anticipează că în perioada următoare am putea să vedemoperaţiuni speculative, o încercare de dispersie mai mare a unorinvestitori pe regiuni în încercarea de a găsi noi zone maifavorabile.

Şi banca centrală continuă să fie preocupată de oeventuală volatilitate excesivă a monedei naţionale, în opiniaanaliştilor BCR. "Informaţiile venite din partea FMI şi UE au fostpozitive în ultima perioadă. Noul acord de tip preventiv cu FMI arputea crea o perspectivă pozitivă pentru leu pe termen scurt şiconsiderăm că intervalul 4 - 4,2 lei/euro este mai realist încontextul internaţional actual în care emoţiile variază uneori şisentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte",potrivit raportului BCR.

Banca centrală va continua regimul de flotare con­trolată acursului valutar pentru a preveni volatilitatea ridicată înperioada următoare, în timp ce evoluţiile monedei locale rămân înprincipal corelate cu modul în care reformele publice continuă săfie implementate în România şi, mai ales, cu percepţiainvestitorilor legată de progresul programului de consolidarefiscală, apreciază analiştii BCR.

Economistul-şef al BCR crede că în prima jumătate a anului amputea să vedem un curs valutar mai apropiat de nivelul de 4lei/euro, în timp ce în a doua parte a anului contextulinternaţional ar putea să ne influenţeze şi să ne aducă mai aproapede mijlocul intervalului de variaţie.

Exporturile româneşti au rămas competitive, fiind susţinute şide flotarea controlată a monedei naţionale din ultimii doi ani, aamintit Anghel.

Industriile auto, de calculatoare şi produse electro­nice şioptice, echipamentele electrice, maşinile, uti­lajele şiechipamentele, precum şi industria meta­lurgică au fostprincipalele ramuri care au susţinut creşterea exporturilor în2010.

Însă, deşi exporturile au depăşit în medie cu circa 10% valoareadin perioada dinainte de criză, nivelul exporturilor pe cap delocuitor în România rămâne de departe cel mai scăzut comparativ cuţările din Europa Centrală şi de Est membre ale UE, potrivitecono­mistului-şef al BCR.

Aprecierea foarte rapidă a leului până la o rată de schimbsituată sub 4,1 lei/euro nu a fost însoţită de o îmbunătăţirevizibilă a încrederii investitorilor în regiune, în opiniaanaliştilor BCR

"Evoluţia leului faţă de euro va continua să fie stabilă.Estimarea privind nivelul cursului la finele acestui an a rămasneschimbată, la 4,1 lei/euro", a declarat Anghel".

BCR a revizuit în urcare estimarea de creştere economică dinacest an, de la 1,2% la 2%, dar nu exclud posibilitatea uneireveniri economice mai rapide, în contextul în care consideră căinvestiţiile străine directe vor avansa de la 2,6 mld. euro în 2010la 4 mld. euro.

Investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansăriieconomice, în timp ce consumul va înregistra o creştere mai lentăîn acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO