Eveniment

Berceanu: Am reziliat contracte cu companii straine incapabile sa le execute

Berceanu: Am reziliat contracte cu companii straine incapabile sa le execute

Radu Berceanu, ministrul transporturilor: Constructorii straini ar trebui sa aiba de-adevaratelea macar utilajele si staff-ul tehnic atunci cand vor sa deruleze o lucrare aici, chiar daca angajeaza restul lucratorilor din Romania, pentru ca vom ajunge rapid sa avem bani, sa avem proiecte si sa nu avem cine sa le puna in practica.

22.09.2006, 20:13 18

Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, a anuntat ca in urmatoarea perioada vor fi reziliate mai multe contracte ale companiilor care au inregistrat intarzieri mari pentru executia lucrarilor.
"Deja am reziliat cateva contracte si ne asumam riscul unor procese indelungate pentru a trage un semnal de alarma catre companiile straine care nu sunt capabile sa execute lucrarile pe care le-au castigat", spune Berceanu.
Jucatorii straini care castiga o licitatie pentru o lucrare in Romania au de cele mai multe ori o capacitate mai mica decat lucrarile pe care le-au contractat, potrivit lui Berceanu.
"Constructorii straini ar trebui sa aiba de-adevaratelea macar utilajele si staff-ul tehnic atunci cand vor sa deruleze o lucrare aici, chiar daca angajeaza restul lucratorilor din Romania, pentru ca vom ajunge rapid sa avem bani, sa avem proiecte si sa nu avem cine sa le puna in practica", precizeaza ministrul.
La finele saptamanii trecute, consortiul format din firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa a fost desemnata castigator al licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, dupa ce a oferit cel mai mic pret, de 200 de milioane de euro.
Pretul final al lucrarilor pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti ar putea depasi valoarea de 200 de milioane de euro convenita cu consortiul castigator.
Berceanu a precizat ca se asteapta la variatii de pret destul de mici, determinate de eventuale scumpiri ale materialelor de constructii, insa autoritatile vor fi destul de stricte in aceasta privinta si vor cere explicatii foarte clare pentru fiecare majorare de pret solicitata de constructor
In ceea ce priveste compania aeriana Tarom, Berceanu spune ca privatizarea operatorului nu este "o prioritate imediata pentru MTCT".
Pe partea de constructie de poduri, autoritatile bulgare au propus partii romane realizarea unei noi legaturi peste Dunare in zona Bechet - Oreahovo, dupa cel convenit la Calafat - Vidin.

Compania de Autostrazi se restructureaza
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) urmeaza sa fie restructurata in urmatoarele saptamani, potrivit lui Berceanu. Compania de Autostrazi va fi impartita in doua departamente, unul care se va ocupa de administratia drumurilor nationale, iar celalalt de autostrazi. Berceanu a mentionat ca trebuie eficientizata activitatea CNADNR in vederea proiectelor mari de infrastructura care vor fi derulate in urmatorii 15 ani in Romania.

Lucrarile la Bucuresti-Pitesti, sistate
Ministerul Transporturilor a sistat platile catre consortiul romanesc de constructii care repara autostrada Bucuresti-Pitesti, din cauza calitatii slabe a lucrarilor, pana la rezolvarea problemelor. Berceanu a precizat ca firma care a castigat licitatia pentru repararea autostrazii va remedia problemele de planeitate (suprafata plana - n.r.) la tronsonul finalizat recent. Finalizarea lucrarilor de reparatii este programata pentru finele lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO