Eveniment

BERD a plasat finantari de 500 mil. euro in Romania in 2005

23.05.2006, 00:00 10

Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare a acordat credite in valoare de jumatate de miliard de euro statului si companiilor romanesti in 2005, arata un raport al institutiei.

Majoritatea finantarilor acordate de institutia financiara europeana in Romania au vizat mari proiecte de infrastructura, dar si credite catre banci romanesti, rezulta din datele publicate in raportul de activitate pe 2005. Astfel, Romania a atras peste 40% din finantarile acordate de institutia financiara europeana in regiune (Europa de Sud-Est), adica 500 de milioane de euro din 1,2 miliarde de euro plasate de BERD in toate statele din zona.

Circa 55% dintre cele mai mari zece finantari BERD la nivelul anului 2005 din Romania au fost acordate catre stat, ajungand in proiecte de infrastructura urbana. Cel mai mare credit acordat de BERD in 2005 in Romania a avut ca beneficiar municipalitatea Constanta, pentru constructia si intretinerea soselei de centura. Valoarea totala a proiectului se ridica la 211,5 mil. euro, dintre care 68% va fi acoperita folosind un credit de la BERD.

Pe locul al doilea in topul beneficiarilor de finantari BERD se situeaza o fabrica de prelucrare a lemnului construita de austriecii de la Egger in zona Radauti, pentru care creditul BERD acopera 61 mil. euro, adica 48% din valoarea totala a proiectului. Podiumul beneficiarilor de finantari BERD in 2005 este incheiat de Banca Comerciala Romana, care a contractat anul trecut un credit in valoare de 50 mil. euro, pentru a-si spori propria capacitate de acordare de imprumuturi in valuta.

Per total, primele zece proiecte finantate de BERD in Romania anul trecut au totalizat aproape 382 mil. euro, din cele circa 500 mil. euro.

In afara infrastructurii rutiere, majoritatea proiectelor astfel finantate au facut parte anul trecut din domeniul energetic. De exemplu, institutia financiara a participat cu un credit de 31 de milioane de euro la finalizarea privatizarii distributiei de gaz Distrigaz Sud. Tot in domeniul energetic, BERD a finantat anul trecut primul proiect de incalzire urbana in afara Bucurestiului, in parteneriat cu municipalitatea din Iasi. Tot in zona creditelor acordate statului, banii BERD au ajuns si in trei proiecte de transport public urban, derulate in parteneriat cu municipiile Arad, Brasov si Sibiu, in valoare totala de 40 de milioane de euro.

Un alt client important al institutiei financiare europene in 2005 au fost bancile, cu care BERD a derulat imprumuturi in valoare totala de putin peste 100 mil. euro. In afara creditului acordat BCR, BERD a mai finantat Bancpost, Banca Romaneasca, Banca Transilvania si ProCredit Bank, dar si infiintarea unei societati financiare nebancare, Domenia Credit, unde BERD a plasat un imprumut de 5,4 mil. euro.

In finalul raportului de activitate referitor la operatiunile sale in Romania, BERD afirma ca va continua sa sprijine cu finantari proiectele de infrastructura, dar si privatizarile din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO