Eveniment

BERD: Economia României nu se întoarce în recesiune, indiferent de cum evoluează Grecia

BERD: Economia României nu se întoarce în recesiune, indiferent de cum evoluează situaţia din Grecia

Autor: Marius Radu - Mediafax

05.06.2011, 12:58 955

Intrarea în incapacitate de plată a Greciei este o posibilitatedin ce în ce mai vehiculată pe pieţele internaţionale în ultimaperioadă, în condiţiile în care statul are o datorie de 150% dinPIB (327 miliarde euro) şi are probleme în îndeplinireaobiectivelor din acordul cu UE şi FMI de a reduce deficitulbugetar. Un eventual default al Greciei (intrare în incapacitate deplată) ar propaga într-o primă fază efecte negative pe canalulfinanciar pentru ţările care au expunere pe datoria statuluielen.

"Nu vedem probabilă o întoarcere în teritoriu negativ aeconomiei României, indiferent de cum va evolua situaţia dinGrecia. Ne aşteptăm, în schimb, la o creştere modestă a PIB în2011, urmată de un avans mai robust în anii care urmează", adeclarat Sanfey pentru MEDIAFAX.

BERD estimează pentru acest an o creştere a economiei Românieide 1,8%, scenariul fiind uşor mai optimist faţă de proiecţiaautorităţilor române şi a FMI, care anticipează un avans de 1,5%.România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru,când economia a crescut cu 0,6%.

Potrivit economistului BERD, agravarea situaţiei economice înGrecia ar avea consecinţe asupra tuturor statelor europene, însăeconomia României beneficiază de avantajul că este destul dediversificată atât în structură, cât şi în ceea ce priveşterelaţiile sale comerciale.

"Cu toate că există o anumită expunere directă faţă de Grecia,orice efect advers se va simţi indirect, prin impactul pe care îlva avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculămasupra posibilităţii ca Grecia să intre în incapacitate de plată",a adăugat Sanfey.

Pe canalul financiar, oficialul BERD a arătat că până în prezentbăncile greceşti şi-au arătat întreg sprijinul pentru subsidiareledin România şi din regiune, şi crede că această situaţie vacontinua.

Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şiBancpost (Eurobank) se află printre cele mai mari zece bănci dinRomânia. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici,respectiv Banca Românească (NBG), Piraeus şi ATEbank.

În primul trimestru al acestui an, patru din cele cinci băncielene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitulînainte de taxe al Piraues a scăzut la aproape jumătate faţă deperioada anterioară.

BERD a acordat la finele anului trecut Alpha Bank România,Piraues Bank România şi Bancpost linii de credit în valoarecumulată de 335 milioane euro pentru sprijinirea credităriicompaniilor private.

Moody's a anunţat joi că a redus ratingul Greciei cu treitrepte, de la "B1" la "Caa1", un nivel "extrem de speculativ", dincauza temerilor privind restructurarea datoriilor, şi a atribuitperspectivă negativă, avertizând că ar putea urma noiretrogradări.

FMI a avertizat că ar putea bloca plata următoarei tranşe, de 12miliarde euro, din împrumutul către Grecia (din pachetul total definanţare de 110 miliarde de euro), dacă Uniunea Europeană nugarantează că va acoperi necesarul de finanţare al statului elen înurmătorii ani. Oficialităţile europene încearcă să ajungă la unconsens pentru un nou pachet de bailout care să permită Atenei săevite restructurarea datoriilor, procedură care ar fi privită ca undefault în zona euro de analişti şi investitori.

Înfiinţată la sfârşitul Războiului Rece pentru a ajuta statelefoste comuniste să facă tranziţia la economia de piaţă, BancaEuropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare finanţează proiecte în29 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO