Eveniment

BERD, mai optimistă cu economia românească în 2011: avans al PIB-ului de 1,8%

BERD, mai optimistă cu economia românească în 2011: avans al PIB-ului de 1,8%

Autor: Vlad Popescu

20.05.2011, 11:33 411

Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştereeconomică a României pentru acest an la 1,8%, de la 1,1% înianuarie, apreciind că măsurile de austeritate vor ţine deficitulbugetar sub control, dar economia va avansa modest.

La nivelul Europei de Sud-Est, instituţia financiară anticipează ocreştere economică de 2,2% în acest an, estimare mai ridicată faţăde cea de 1,9% înaintată în luna ianuarie.

Ţările sud-est europene incluse înstudiu sunt România, Bulgaria, Albania, Bosnia şi Herţegovina,Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

În Europa Centrală şi de Est, BERDestimează o creştere economică de 4,6% pentru 2011, datorată înprincipal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) şi Europei Centrale(3,5%).

Banca avertizează însă căriscurile pentru revenirea economică din regiune sunt reprezentatede criza din zona euro şi creşterea puternică a preţurilormărfurilor.

Creşterea va fi susţinută înmajoritatea statelor de îmbunătăţirea cererii interne, iar Rusia şiKazahstanul vor avea de câştigat de pe urma preţurilor mai ridicatela petrol şi gaze.

"Cererea internă mai degrabă decâtexporturile propulsează acum revenirea, în pofida unor excepţiinotabile, precum Bulgaria, Croaţia sau Ungaria. Consumul privateste un motor de creştere în unele dintre ţările cu performanţeeconomice solide, ca Turcia şi Polonia", potrivit raportuluiRegional Economic Prospects publicat vineri de BERD.

Înfiinţată la sfârşitul RăzboiuluiRece pentru a ajuta statele foste comuniste să facă tranziţia laeconomia de piaţă, BERD finanţează proiecte în 29 de ţări. Banca arputea prezenta, la reuniunea anuală care are loc vineri şi sâmbătăla Astana, planuri de extindere a zonei de finanţare către Africade Nord, unde o serie de revolte sociale au răsturnat regimurileautocrate din unele state, transmite Reuters.

Un alt risc pentru perspectiveleeconomice ale Europei Centrale şi de Est este o posibilă limitare alichidităţii de pe pieţele emergente după înăsprirea politiciimonetare a Băncii Centrale Europene şi eliminarea treptată amăsurilor ultra-relaxate ale Federal Reserve.

Fondul Monetar Internaţional (FMI)şi Comisia Europeană (CE) estimează pentru acest an o creştereeconomică de 1,5% în România.

Pentru 2012, BERD anticipează căProdusul Intern Brut al României va creşte cu 3,8%, estimareapropiată de cele înaintate de FMI şi CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO