Eveniment

Justitia facuta ca la promotie: ceri insolventa unei firme acum, incepi sa te judeci la anul

BlSorina Cretu, partener in cadrul departamentului de litigii al firmei de avocatura NNDKPocaj in justitie: ceri insolventa unei firme acum si incepi sa te judeci de la anul

Sorina Cretu, partener in cadrul departamentului de litigii al firmei de avocatura NNDKP

09.06.2010, 23:48 408

Ce rost are sa mai ceri insolventa unei companii, atat timp catla Tribunalul Bucuresti primul termen de judecata acordat este lasapte-opt luni distanta de la deschiderea dosarului, adica inianuarie-februarie 2011.

"Raspunsul pentru termenele lungi este legat de protestulmagistratilor. Sunt foarte multe cauze in instante, suntem intr-osituatie de criza, iar termenele mari sunt date pentru a se aveatimp pentru analizarea dosarelor. In plus, nici creditorii nu pardispusi sa duca prea repede la capat procedurile de insolventa",spune Sorina Cretu, partener in cadrul departamentului de litigiial firmei de avocatura NNDKP, care a organizat ieri o sesiune denoua seminarii pe diverse teme juridice.

In urma cu doi ani termenele erau mult mai stranse, de circa oluna, a mai spus avocatul. Mult mai rapid sunt judecatesolicitarile de insolventa venite din partea firmelor cu probleme(debitorilor insolventi), respectiv in cinci zile de laintroducerea dosarului. Dar care este miza pentru care firmeleaflate in insolventa ar cere de buna voie deschidereaprocedurii?

"Miza este cine controleaza procedura de insolventa", spuneValentin Voinescu, asociat senior al NNDKP, care apreciaza ca incazurile de insolventa creditorii nu-si pot permite luxul de a fireactivi deoarece intrarea in procedura de insolventa la cerereadebitoarei ofera dreptul de selectare a administratorului judiciar,fapt ce poate constitui un avantaj important in perioada dereorganizare.

"In practica, daca un debitor cere intrarea in procedura deinsolventa, tribunalul va analiza daca sunt si alte cererianterioare din partea creditorilor si se pune problema conexariicelor doua dosare pentru protejarea intereselor creditorilor",explica Marius Ezer, asociat al NNDKP.

Ce spun reprezentantii Tribunalului Bucuresti cu privirela incarcarea instantei?

"Acest lucru se intampla in primul rand din cauza numaruluiurias de dosare. In plus, Consiliul Superior al Magistraturiiimplementeaza un proiect de normare a muncii judecatorilor princare se stabileste un punctaj maxim al incarcaturii judecatorilorpe fiecare sedinta, care se atinge foarte usor, tinand cont decomplexitatea dosarelor", explica judecatorul Laura Andrei,vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti si purtator de cuvant alinstitutiei.

Ea spune ca in cadrul tribunalului au fost deschise anul trecutpeste 100.000 de dosare, iar in primul trimestru al acestui annumarul dosarelor intrate a fost de trei ori mai mare decat inperioada similara a anului trecut. In acelasi timp, numaruljudecatorilor este redus.

"Am cerut cresterea numarului de judecatori, dar este greu decrezut ca acest lucru este posibil in actualele conditii, iarcapacitatea sistemului de a produce judecatori este de asemenealimitata. Pe schema, in cadrul Tribunalului sunt 186 de judecatori,dar in instanta sunt doar aproximativ 130, restul fiind delegaticatre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Justitiesau alte institutii", a mai spus reprezentantul TribunaluluiBucuresti.

La nivel national, in primele patru luni ale anului un numar de5.725 de firme cu peste 100.000 de angajati si afaceri de 4miliarde de euro au intrat in insolventa, potrivit datelor ONRC,citate de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO