Eveniment

BNR îşi măreşte rezerva cu bani împrumutaţi de Finanţe

BNR îşi măreşte rezerva cu bani împrumutaţi de Finanţe

Autor: Liviu Chiru

04.07.2011, 00:03 214

BNR a ajuns să aibă în vistierie 34,4 miliarde de euro,consemnând astfel un nou record istoric al rezervei valutare, carea urcat în iunie cu 1,6 miliarde de euro, alimentată de împrumutulextern contractat de Trezorerie. Statul a atras luna trecut 1,5miliarde de euro prin vânzarea de note pe cinci ani investitorilorstrăini.

Banca Naţională a consemnat intrări la rezervă de 2,46miliarde de euro, în timp ce ieşirile au fost de 765 de milioane deeuro.

Luna iunie va aduce însă o scădere vizibilă a rezerveiBNR, în condiţiile în care statul va avea de suporat plăţi recordde 2,6 miliarde de euro, în contul datoriei publice. BNRadministrează conturile Trezoreriei, astfel că orice intrări sauieşiri de valută se văd în rezervele valutare.

Iunie a fost a doua lună consecutivă de creştere a rezervelorBNR, după ce mai adusese un salt de 634 de milioane de euro. Şiatunci creşterea a fost alimentată tot de un împrumut făcut deTrezorerie (a vândut obligaţiuni în euro băncilor locale în valoarede 939 de milioane de euro). Pe de altă parte, analiştii considerăcă BNR a început din nou să consume din rezerva valutară pentru astabiliza cursul, în condiţiile în care leul a intrat sub presiuneodată cu escaladarea tensiunilor legate de situaţia din Grecia.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone de aur, iar valoareaacesteia a urcat la 3,47 miliarde de euro, pe fondul evoluţieicotaţiilor pe pieţele internaţionale. În aceste condiţii, rezerveleinternaţionale totale (valută plus aur) ale BNR au ajuns în iuniela 37,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO