Eveniment

Boc îi replică lui Băsescu: Nu aveam alternativă la majorarea TVA

Boc îi replică lui Băsescu: Nu aveam alternativă la majorarea TVA
08.07.2010, 23:32 26

Majorarea TVA a fost singura alternativă rapidă şi legală pentrua limita deficitul bugetar, după ce Curtea Constituţională arespins decizia de reducere cu 15% a pensiilor, susţine premierulEmil Boc, în replică la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescucare a criticat măsura majorării Taxei pe Valoarea Adăugată de la19% la 25%.
"După decizia Curţii Constituţionale, nu am avut la dispoziţie oaltă alternativă imediată şi legală alta decât aceea de majorare aTVA", a comentat Emil Boc declaraţia şefului statului potrivitcăreia majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată este o greşeală.
Traian Băsescu a sugerat miercuri, în aceeaşi zi în care a venit şireplica premierului, Finanţele speră să obţină, până la fineleanului, 3,5-4 mld. lei din majorarea TVA, după spusele ministruluide resort, Sebastian Vlădescu.
Acest lucru ar însemna ca încasările din TVA să crească spre39-39,5 miliarde de lei, de la 35,5 mld. lei cât sunt eleprognozate în legea bugetului.
Preşedintele a susţinut miercuri la Radio România Actualităţi că nudoreşte ca de la 1 ianuarie să se trezească cu o altă măsură deridicare a impozitelor înainte ca toate veniturile să fieimpozitate.

Discuţiile despre viitoarea politică fiscală încep întoamnă
"Mi-am asumat tot oprobriul anunţului cu reducerea pensiilor.Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, cota unicăintrodusă la pensii. Cred că suntem într-un clişeu. Eu nu spun căpensionarii au venituri suficiente, dar, privind pe statisticileoficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15,7%,iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul săieşim din clişee şi din poveşti", a declarat Băsescu.
Măsura reducerii pensiilor cu 15% refuzată de CurteaConstituţională ar fi adus statului economii de aproximativ 1,2mld. euro, adică 1% din PIB până la finele anului, cifră pe careGuvernul a trecut-o în scrisoarea de intenţie către FMI.
O impozitare a tuturor pensiilor cu 16%, cum a sugerat preşedintelecă ar trebui să se petreacă în viitor, ar fi adus în ultimele şaseluni ale anului 2010 venituri în jur de 300-400 mil. euro la bugetavând în vedere că şi astăzi pensiile care depăşesc 1.000 de leisunt impozitate cu valoarea care depăşeşte această sumă.
Solicitat să comenteze şi declaraţia preşedintelui privindimpozitarea tuturor veniturilor, premierul a susţinut că discuţiareferitoare la politica fiscală pentru 2011 va începe în toamnaacestui an, împreună cu experţii nou-înfiinţatului ConsiliuFiscal.
"Pentru 2011 va fi un nou buget şi acum s-a aprobat şi ConsiliulFiscal care va lucra împreună cu Guvernul la strategiafiscal-bugetară pentru 2011 şi pentru anii următori, iar discuţiava începe practic în această toamnă, pentru o nouă politică fiscalăpentru 2011", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO