Eveniment

Bolnavi de datorie: Dacă de trei ani avem creştere economică susţinută, de ce datoria publică creşte ca în pandemie?

Bolnavi de datorie: Dacă de trei ani avem creştere...

Autor: Răzvan Botea

05.11.2023, 20:01 13376

România a intrat în pandemie cu o datorie publică de 35% din PIB. Toate măsurile de combatere a pan­demiei şi de susţinere a economiei, când s-a aruncat cu bani, au dus datoria publică la 47% din PIB la final de 2020, adică circa 500 mld. lei (100 mld. euro), de la 373 mld lei (74 mld. euro). PIB-ul a scăzut în acel an cu 3,9%. În următorii ani, cu o creştere nominală a PIB de 60%, datoria publică a crescut cu 50%, până la 740 mld. lei (150 mld. euro). Dacă de trei ani avem creştere economică susţinută, de ce datoria publică creşte ca în pandemie?

„Această creştere a datoriei în timpul creşterii economice vine din deficite bugetare mari. Dacă avem deficit în perioade de creştere economică, ce se întâmplă în caz de recesiune? Dacă nici atunci când economia creşte nu putem susţine cheltuielile, va fi o problemă de sustenabilitate şi este nevoie să avem noroc să nu avem o recesiune“, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepre­şedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari. „Practic, ne asumăm un risc extrem de ridicat.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO