Eveniment

BREAKING. Guvernul s-a resemnat cu un deficit bugetar de 94 mld. lei în 2023, adică 6% din PIB, conform proiectului de buget, mult peste ţinta de 4,4% din PIB de la început de an

BREAKING. Guvernul s-a resemnat cu un deficit bugetar de...

Autor: Răzvan Botea

13.12.2023, 16:38 3809

Finanţele publică în mod neaşteptat un deficit bugetar de 6% în 2023. Este prima asumare publică a unui deficit mai mare de 4,4% din PIB, cât era ţinta asumată în faţa Comisiei Europene. România se află în procedura de deficit excesiv, adică s-a angajat că va reduce treptat deficitul până la 3% din PIB, limita prevăzută de tratatele europene.

Mai multe ţări europene au în acest moment deficite mai mari, dar nu se află în procedura de deficit excesiv, pentru că limitele au fost suspendate din cauza pandemiei, războiului din Ucraina şi crizei energiei. În cazul României, însă, procedura a fost demarată pentru deficitul bugetar din 2019, când guvernul Orban cu ministrul Florin Cîţu la Finanţe au închis bugetul cu un deficit de 4,6% din PIB.

Deficitul bugetar pe final de 2023 va fi de 6% din PIB, conform calculelor ZF pe baza documentelor publicate astăzi în transparenţă decizională de către Ministerul de Finanţe. Conform Strategiei Fiscal-Bugetare, deficitul bugetar ajunge la 94 mld. lei, după ce statul ar urma, până la final de an, să încaseze venituri de 521 mld. lei şi cheltuieli de 615 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO